Názory

Komentář: Nizozemské zrcadlo

Fanousci
Fanousci

V průběhu právě probíhajícího Mistrovství světa hráčů 23 let probíhá v Nizozemsku žhavá debata o směřování jejich baseballu. S některými nizozemskými novináři jsem na toto téma svedl již několik dlouhých rozhovorů. Mnozí na to dlouhodobě upozorňují ve svých článcích. Pro českého čtenáře bude určitě nejsrozumitelnější anglicky psaný blog Chrise Kabouta, jenž se budoucnosti místního baseballu věnuje velmi často. V poslední době vydal dva zajímavé články, které stojí a přečtení (odkazy ČLÁNEK1ČLÁNEK2). A proč vůbec zmiňuji Nizozemské problémy? Protože můžou být pro nás ponaučením, abychom nedělali stejné chyby. Navíc některé otazníky kolem budoucnosti hry zvané baseball se u nás ve stejné míře řeší také.

Návštěvnost

Jedním z problémů, který se u nás řeší již léta, je návštěvnost baseballových zápasů. Tato palčivá otázka již nějakou dobu rozděluje baseballovou komunitu na mnoho názorových proudů. Hledají se různé možnosti, jako třeba zrušení dvojzápasů, nebo co nejvíce večerních zápasů pod umělým osvětlením. Ano i to jsou možnosti, jak nabídnout fanouškům, co nejzajímavější podívanou. Jenže v tomto ohledu baseball v mnoha případech časově koliduje s jinými sporty.

Jednou z cest zvýšení atraktivity je co největší vyrovnanost soutěže. Vždyť kdo z vás letos očekával, že se ve finále setkají jiné kluby, než Draci a Kotlářka? Pokud však bude o titul bojovat minimálně čtveřice klubů, tak bude soutěž pro fanouška určitě více zajímavá. Vyrovnané zápasy jsou jednoznačně větším tahákem, než předem rozhodnuté bitvy. Popravdě dívat se na konci sezony na odevzdané výkony týmů, kterým již o nic nejde, to moc fanouškovi nedá. Navíc těžké a vyrovnané zápasy pomáhají růst také samotným hráčům. Hlavně po mentální stránce.

Další z cest jak zvednout návštěvnost na stadionech je nabídka zlepšeného servisu pro diváky. Na tuto věc se již před minulou sezonou snažila ČBA na kluby apelovat již před sezonou, ale ne všechny její hlas vyslyšely. Zlepšený servis však nesmí být jen v průběhu zápasů, ale je potřeba se fanouškům věnovat i mimo zápasy. A to je velký problém českých klubů (čest výjimkám).

Psali jsme...  College Baseball: Martin Zelenka zaznamenal 3 homeruny ve 2 zápasech

Zahraniční hráči vs. odchovanci

Další ožehavé téma, na které existuje spousta názorů. Na jednu stranu je pravda, že cizinci v mnoha případech dokážou pozvednout kvalitu naši nejvyšší soutěže. Na druhou stranu stojí kluby docela dost peněz. Již několikrát jsem psal, že bych dal přednost, kdyby tyto peníze klub dal raději svým talentovaným odchovancům, aby mohli mít baseball jako část příjmů. To by pak bylo přínosem i pro reprezentaci, která by nemusela přemýšlet nad angažováním hráčů z USA, kteří mají české kořeny. Ona vidina medailí z ME a jiných turnajů je sice lákavá, ale jak Nizozemsko, tak také Itálie nám ukazují, že by to byla cesta do pekel.

Možná bychom měli zvolnit z nastaveného tempa a více si vychovávat vlastní odchovance. Vždyť už teď má mnoho klubů problémy postavit mužstva v některých mládežnických kategoriích. Bylo by smrtící, kdyby juniorskou ligu za pár let hráli pouze 4 kluby.

Větší základna

Jak píše ve svém článku Chris, tak nejdůležitější je rozšířit hráčskou základnu. Čím více hráčů, tím více potencionálních talentů. To je neoddiskutovatelný fakt.  Jak však přesvědčit lidi aby hráli baseball? Opět se opřu o slova Chrise z jeho blogu.

„Nalákání fanoušků na stadiony, povede k tomu, že bude chtít hrát baseball více lidí. A jak jich přilákat? Musíme zatraktivnit samotné soutěže. Nabídnout divákům co nejvíce vyrovnaných zápasů. Také musíme přinést více zábavy v průběhu zápasů (např. skákací hrady, stánky s občerstvením a suvenýry, různé hry pro děti a podobně). Klub musí vše podporovat a propagovat nejen v baseballovém světě, ale i tom nebaseballovém, kde jsou další potencionální fanoušci. To vše může přilákat děti na hřiště, za nimi přijdou jejich přátelé a nakonec je budou následovat i rodiče.“

Psali jsme...  WBSC Europe zveřejnila novinky k Poháru Mistrů

Spolu s tímto článkem otevřu na našich FB stránkách dvě ankety. Budu rád, když se do nich zapojíte. Tentokrát mně nejvíce zajímají názory fanoušků (ne samotných aktérů).

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..