Ostatní

(Ne)zapomenuté kluby v ČR: Camels Rožnov pod Radhoštěm

V nejbližších měsících i letech na stránkách Milujeme Baseball naleznete články, ve kterých se podíváme na zaniklé kluby nebo místa české baseballové historie. Pro podklady k prvnímu článku jsem se vydal na Valašsko.

 

V malebném městě Rožnov pod Radhoštěm v podhůří Beskyd stojí, kromě jiných, vyhlášená hospoda Harcovna. Do ní se sjíždí místní i hosté zdaleka. Málokdo z nich však dnes tuší, že hned přes cestu se kdysi odehrávaly souboje baseballistů i softbalistů. Když však dnes přijdete na místo bývalého hřiště, tak vás nečeká pěkný pohled.

Pozemek totiž před deseti lety koupil developer se slibem, že na místě postaví bytové jednotky. Jenže z plánů sešlo, zástavba nestojí a baseballisté přišli o hřiště, což bohužel znamenalo konec baseballu v tomto malém městě. Jenže pamětníci, bývalí hráči i fanoušci na tento sport nezapomněli a stále doufají v jeho oživení. Cesta to bude nelehká, ale nikoliv nemožná.

U šálku dobré kávy jsem si popovídal s Liborem Pavelkou a Reném Leškou. Oba kdysi hrávali v místním klubu TJ Rožnov pod Radhoštěm, později přejmenovaném na Camels. S nimi jsem mluvil o minulosti klubu, jeho hvězdných časech, hráčích, radostech, ale i starostech. A jak mně oba upozorňují, tak klub vlastně nezanikl, protože je stále vedený v místním sdružení TJ Rožnov pod Radhoštěm.

Ale pojďme k úplným začátkům Camels. Pro ty se musíme podívat až na začátek osmdesátých let. Do doby kdy v Česku vládli komunisté a baseball i softball nepatřily mezi režimem příliš podporované sporty. V tom období se však v Rožnově dala dohromady skupina nadšenců, kteří začali hrát softball. V roce 1984 pak sehráli první nemistrovská utkání. To však hrával pod hlavičkou místní tělovýchovní jednoty a samostatný klub pak oficiálně vznikl 6. prosince 1987.

„Takovým duchovním otcem baseballu v Rožnově je Jirka Holčák,“ vzpomíná Libor Pavelka. „Ten byl spolužákem Rudy Drnece a hrával s ním na Technice někdy v sedmdesátých letech. Když se pak vrátil do Rožnova, tak dal dohromady skupinu lidí, kteří hráli softball. Mezi nimi byl i Honza Šrubař, jenž také hrával na Technice. Od roku 1984 nebo 1985 jsme již hráli regulérní softballovou mužskou soutěž a dá se říct, že jsme byli jedním ze zakládajících členů softballu na severní Moravě.“

V softballu se klubu celkem dařilo. V roce 1989 vyhrál Krajský přebor a o dva roky později dosáhl svého největšího úspěchu, když TJ Rožnov obsadil páté místo na Mistrovství ČSFR. Na tomto turnaji Rožnováci odehráli svůj nejlepší softballový zápas v historii, když porazili v důležitém a vypjatém zápase Ekonom Bratislava. Poslechněte si, jak na tento duel vzpomínají René s Liborem.

Psali jsme...  MLB: Adam Macko played his first game for Toronto Blue Jays

Po revoluci se v Československu začínala situace měnit a mužské týmy přesedlávali ze softballu na baseball. Nejinak tomu bylo i v Rožnově. V roce 1991 se přihlásili na turnaj neregistrovaných hráčů v Třebíči a od té doby již píšou baseballovou historii klubu.

Klub zpočátku hrával Krajský přebor, ale s nepříliš velkými úspěchy. Jeho fungování navíc na rok přerušil odchod několika hráčů na povinnou vojenskou službu. Ti, co zůstali doma, trénovali softbalistky nebo vypomáhali v nedaleké Kopřivnici. Po pár letech se však situace otočila a hráči Kopřivnice vypomáhali klubu po postupu do Moravské ligy. Když pak baseball v Kopřivnici skončil, tak v Camels zakotvili natrvalo. Snad nejlegendárnější byli dva Kubánci, kteří pracovali v místní Tatře, na což vzpomíná také René Leška.

„Do Moravské ligy nás posilnili také hráči z Kopřivnice,“ říká René. „Mezi nimi také Kubánci. Hlavně Ramon Cruz Gonzalez je již taková legenda. Ten měl snad nejpomalejší nadhoz, ale házel neskutečné točky.“

Také Libor přidává jeden postřeh k Moravské lize. Tu totiž Camels nemohli hrát na domácím hřišti, protože nesplňovalo podmínky soutěže a na domácí zápasy hledali útočiště na hřišti Hippos v Ostravě.

Nedá mi nezeptat se, jak vůbec a kdy vznikl název Camels Rožnov. „Když softballové hnutí vzniklo, tak si kluby běžně dávali anglické názvy, což jim později zakázali,“ vzpomíná Libor Pavelka. „Po revoluci se to pak vracelo a kluby si opět dávali tyto anglické názvy. Jen my jsme se stále jmenovali TJ Rožnov. A jméno Camels vlastně vzniklo z jednoho kultovního vtipu o velbloudovi a beduínovi, který byl tehdy mezi námi hodně populární.“

„Z toho vtipu vznikla i Liborova přezdívka Beduín,“ přidává se René. „A protože byla doba anglických názvů, tak jsme se přeci nemohli jmenovat Velbloudi,“ usmívají se oba.

Zároveň s novým názvem vzniká i nové logo klubu, které pak provázelo klub až do konce. To je spojením loga tehdejšího Sokolu Krč a známé značky cigaret.

Stejně jako každý jiný tým, tak i Camels měli své vlastní dresy. Nejdříve hrávali v modrých dresech se žlutými pruhy. Později do jejich výbavy přibyly také žluté polokošile. I k nim se váže zajímavý příběh.

„Tady v Rožnově vyráběla firma Loana polokošile pro německou poštu,“ říká Libor. „Jednou se jim něco nepovedlo a tak je v podnikové prodejně prodávali za 50 korun. My jsme je nakoupili, nechali si na ně udělat čísla, znak Camels a používali jsme je jako dresy. Na zádech jsme tak měli logo Deutsche Post a pod tím číslo,“ usmívá se.

Psali jsme...  Speculation: Will Martin Červenka switch the Extraliga team?

Mnoho zajímavých situací zažili hráči také při zápasech na hřišti naproti restaurace Harcovna. Vedle něj totiž vede frekventovaná silnice a navíc hned vedle hřiště bylo také parkoviště, kam lítali foul bally. Jednou dokonce sousedům přes ulici usmrtil zatoulaný foul ball na dvorku slepici.

Když se ptám na nejpamátnější baseballový zápas v historii klubu, tak se slova opět ujímá René. „To bylo, když jsme porazili Techniku B,“ vzpomíná. „My jsme v sobotu hráli s Draky B a prohráli vysoko 2-30. Hned další den jsme hráli s Technikou B, která si na nás věřila. Jenže my jsme hned první nadhoz odpálili na homerun a oni znejistěli. Pamatuji si, že jsem tehdy odházel celý zápas. Nakonec jsme je porazili, a když nám kluci z Techniky podávali ruku, tak kroutili hlavami a říkali ´Ty jo, to není ten tým ze včerejška´. My jsme byli v hrozné euforii.“

Bohužel dnes jsou tyto momenty již pouze historii. Poslední zápas odehráli Camels v roce 2006.  Důvodů konce bylo více. Camels měli již v poslední sezoně mnohdy problém najít dostatek hráčů na zápas a neměli kam sáhnout pro náhradu. Definitivní hřebíček do rakve přišel v podobě prodeje fotbalového areálu, kde hrávali zápasy, soukromému developerovi. Nyní tento areál chátrá a je smutnou vzpomínkou na doby, kdy v Rožnově hráli baseball hráči s logem Německé pošty na zádech.

Jenže oba pánové věří, že se jednou povede tento sport v Rožnově probudit. Samozřejmě potřebuje překonat mnoho překážet, přičemž tou největší je absence hrací plochy. To že baseballový duch ve městě existuje, potvrzuje velmi slušná účast na akci Old Star Game. Ta loni napsala již svou šestou kapitolu a pokaždé si její aktéři slowpitchovým zápasem připomenou, že to s pálkou ještě stále umí. Možná, že i tato akce bude stát za znovuzrozením rožnovského baseballu a Camels se jednou vrátí na baseballovou mapu České republiky.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..