MLBNázory

10 návrhů jak zlepšit baseball

V severní Americe se poslední měsíce vedou vášnivé debaty, jestli baseball potřebuje změny a pokud ano, tak jaké. Ve svém článku se na tuto tému podíval také známý novinář Tom Verducci.

 

Verducci patří mezi respektované odborníky a analytiky. Proto jeho návrhy opět probudily polemiku na téma změn v baseballu. Verducci přichází s návrhem deseti změn, které by měly baseballu v následujících letech zastavit propad a posunout se směrem nahoru. Vždyť jak sám dodává, dnešní baseball si od dob legendárního Babe Rutha prošel mnohými změnami – úprava výšky nadhozovacího kopce, DH, interligové zápasy, wild card, video challenge atd. Jaké změny tedy navrhuje Verducci?

1) Pitch Clock

Ačkoliv všichni víme, žetento návrh vedení MLB neprošel přes hráčskou asociaci, tak je Verducci přesvědčený, že tento krok by baseballu hodně dopomohl. I když se omezil počet návštěv na kopci, tak to není dostačující. Navíc s příhlednutím na to, že za poslední dekádu se v průměru prodloužila doba mezi jednotlivými nadhozy o 2,6 sekundy. To na první pohled není moc, ale když je těch nadhozů v utkání 400, tak se hned dostanete 17 minut, což není zanedbatelné.

2) Automatická strikezóna

Ačkoliv tento systém není ještě stoprocentně spolehlivý, tak by měl být brzy implementován do hry. Co se týká šířky strikezóny, tak tam je to jasně dané. Pokud vývojáři ještě vyladí problémy kolem nastavení výšky, tak není na co čekat. 

3) Nové mety

Verducci navrhuje změnu také v materiálu met. Dle něj by měly být z měkčího a drsnějšího materiálu, aby se předešlo zraněním. Připomíná, že v minulém roce se kvůli nim ocitli na týdny mezi zraněnými také Mike Trout a Bryce Harper. Pokud se nic nezmění, tak můžeme i letos očekávat další zbytečně zraněné hráče. A pokud se jedná o hvězdy, tak tím baseball zbytečně trpí a přitom stačí tak málo.

Psali jsme...  Martin Schneider podstoupí operaci ramene

4) Drsnější míče

V Japonsku již používají nové míče, které nepotřebují zdrsňovat blátem nebo dehtem. Jenom je vybalí s fólie a okamžitě s nimi můžou hrát. 

5) 25ti členná soupiska pro září

Dnes je již zvykem, že v září týmy využívají možnosti mít v sestavě plný počet 40ti hráčů. Verducci navrhuje, aby týmy před každou sérii označili 25 hráčů, kteří budou hrát. Ať jsou možnosti stejné jako prvních 5 měsíců sezony. 

6) Změny při inteligových zápasů

Tento návrh je opravdu zajímavý. Verducci navrhuje, aby se při interligových zápasech prohodily také pravidlá dle hostujícího týmu. Aby na stadionu týmů National League proti soupeři z American League mohly týmy použít suplujícího pálkaře. Fanoušci domácího týmu tak můžou v pár zápasech vidět odlišný styl baseballu. Navíc některé týmy American League mají hvězdy nastupující právě na této pozici (připomeňme například již nehrajícího Davida Ortize), které moc do hry v poli nezasahují. 

7) Žádné změny v průběhu inningu v All-Star Game

Tady si Verducci pomáhá otázkou. Jsi účastník All-Star Game a nemůžeš se dostat přes směnu? Skutečně?

8) Záznam rozhodnutí vyhlášení rozhodčího

Fanoušci na stadionech mnohdy netuší, proč rozhodčí vyhlásil některé cally. Někdy při challenge ani neví, který aspekt rozehry byl týmem vyzýván k prošetření. Také ani fanoušci sledující zápas doma mnohdy netuší, proč od videa rozhodli, že bude vyhlášení ponecháno nebo vyvráceno. Chtělo by to větší transparentnost. Příkladem může být NHL, kde rozhodčí mnohdy rozhodnutí komentují pro celý stadion.

9) Všechno je přezkoumatelné

Verducci se pozastavuje nad tím, proč jsou některé vyhlášení rozhodčích nepřezkoumatelné dle aktuálních pravidel. Navrhuje proto, aby byly všechny situace hodné prozkoumání. Pokud to půjde. Pokud ne (kvůli špatnému úhlu kamery a podobně), tak ať se pokračuje ve hře.

Psali jsme...  College Baseball: Martin Zelenka zaznamenal 3 homeruny ve 2 zápasech

10) Volné vstupenky pro děti

Z jednoho výzkumu, který si nechala vypracovat MLB, vyplývá, že nejsilnější vliv na vytváření věrných fanoušků, je dostat je na stadiony ještě v dětském věku. Tato zkušenost překoná všechny reklamní kampaně. Verducci proto navrhuje, aby týmy nabízeli volné vstupenky mládeži. Nejenže by to v mnohých případech zaplnilo velmi prořídlé ochozy, ale také by si tak vychovávaly nové věrné fanoušky.

Návrhy Verducci se setkaly s kladnými i negativními reakcemi. Každopádně mnohé z nich stojí minimálně za zamyšlení. Napište nám proto do komentářů, jak se na ně díváte vy. 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..