Rozhovory

Matěj Samek: Mám štěstí na relativně stálé vnitřní podmínky

Před nadcházející sezonou vedení baseballového týmu Hroši Brno oznámilo, že A-tým povede místo Jeffreyho Barta Matěj Samek. Proto jsme neváhali a Matějovi položili několik otázek.

1) Matěji, od nové sezony budeš novým koučem Hrochu. Každý trenér má obvykle nějakou vizi, co by chtěl týmu dát a jakým směrem ho nasměřovat. Jaká je tedy tvá vize?
Chci, aby hráči, kteří dělají pro klub věci nezištně, měli podmínky, které si zaslouží. Za těch několik let co jsou Hroši v extralize a co vůbec Hroši existují, mám až já to štěstí na relativně stálé vnitřní podmínky, v podobě široké základny a díky tomu můžu dělat změny, které by dřív znamenaly existenciální problém. Věřím, že tohle řeknu i na konci sezóny. Zásadní myšlenka je podle mě dostatek startů na pálce pro hráče do jednadvaceti let i mimo extraligu v první lize a minimum časových překážek pro starší hráče, kteří nedostávají plat z dotací na amatérský sport. Tohle je moje vidění nejen A týmu, ale i celého klubu a vlastně i celého baseballu v ČR.

2) V české extralize aktuálně vládnou Draci a Arrows. Oba týmy dokáží v posledních letech kromě seniorské extraligy bodovat také v juniorských soutěžích. Ty si trénoval také hroší mládež? Myslíš, že je v ní dostatek talentovaných hráčů, kteří by mohli pomoct vynést klub nahoru?
Hroší mládež trénuji od roku 2009. Podle mě je Hroší mládež poslední dva roky v top 3 v ČR a stále jde nahoru (počítám vše od U6 až po U18). Pakliže se bude klást větší důraz na výkonnostní kategorie, za které já považuji U15 a U18 (v tomto věku se u hráčů naplno projevuje schopnost rozeznat, zda-li mají pouze fyzický talent nebo i mentální), a naopak se zruší soutěž U21 tak půjde baseball nahoru nejen v Hroších, ale v celé ČR. Až bude dost hráčů, kteří ročníkově do U21 spadají, budu mluvit jinak. Co se týká talentované mládeže, tak se stačí podívat na zástupce z řad Hrochů v regionálních a celorepublikových výběrech. Z hroší mládeže, v čele s jejími trenéry, mám radost. Už tam nejsem, tak to můžu říct První generace, co teď hraje za áčko, jezdila přes celé Brno trénovat do lomu, když jim bylo 15. Těším se, až se do áčka dostane generace, co má od mala podmínky, které panují teď.

Psali jsme...  V sobotu začína tretí ročník Women's Baseball French Open

3) Jako hráč si v české extralize nastoupil k 85ti zápasům v sedmi sezonách. Jak hodnotíš progres české nejvyšší soutěže od roku 2010 do dnešních dní?
Jenom k 85? Haha, na to kolik sem strávil času na trénincích za posledních osm let je to dost málo, takže hodnotit to můžu dost subjektivně. V horizontu dvaceti let jsme na tom podle mě líp (smekám před všemi, co se angažují v trenérských školeních, rozvojových akcích, Supercupech atd, to všechno v konečném důsledku zlepšuje extraligu), ale poslední roky mám pocit, že se plácáme v kompromisech, které rozvoj brzdí. Například to, že jedním dechem rozšíříme extraligu na deset týmů z důvodu lepšího vnějšího marketingu, ale druhým dechem chceme do Tokia a to už nám zase deset týmů nevoní. Na jednu stranu chceme, aby hráli mladí, ale nabízíme jim soutěž U21 o pěti týmech, kde hrají převážně osmnáctky, jejichž soutěž je tragická. Bavíme se o divácky atraktivnějších rozpisech, které přitáhnou na hřiště o deset fanoušků víc, ale naštvou větší počet hráčů. Cítím progres na hřišti, necítím progres v komunikaci mimo hřiště.

4) Nedá mi nezeptat se. Většina baseballistů sleduje také zámořskou MLB. Je to tak i v tvém případě? A který tým MLB je tvým nejoblíbenějším?
Baví mě sledovat sestřihy a zajímavosti. Tým? Asi Colorado, protože jsou tam hory a já mám rád hory, což asi vystihuje, jak moc to prožívám.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..