ČeskoMBOstatní

Carl Linhart: Ze Slovenska do MLB

Protože se blíží (jak doufáme) start Martina Červenky v MLB, tak se stále více lidí dívá, kteří čeští hráči kdy oblékli dres některého klubu v utkání Major League. Velmi často se objevuje mylná informace, že jedním z hráčů, jenž se narodil na území dnešní České republiky je také Carl Linhart. Proto vám dnes exkluzivně přináším kapitolu z knihy Baseball, která je věnována právě tomuto hráči.

Je pár dnů před Vánocemi 1929 a v malé vesničce na východě Slovenska se narodil chlapec. Dá se říct, že je to krásný vánoční dárek pro oba rodiče. Realita je bohužel o dost smutnější. Syn totiž svého otce neuvidí několik let.
Při pátrání a hledání hráčů MLB, kteří se narodili na území Československa je člověk odkázaný na informace, které nabízejí různé zámořské weby. Proto když jsem mezi jmény objevil Carla Linharta, tak jsem si jej zapsal do svého seznamu. O co větší překvapení bylo, když se ukázalo, že Carl by měl být stále naživu. A tak začalo devět měsíců pátrání, posílání dopisů, psaní emailů, až se jednoho dne na mně usmálo štěstí. Ředitelka knihovny v městečku Granite City ve státu Illinois mi napsala, že se osobně zná s Carlovým synem Markem a poskytla mi jeho telefonní číslo.

Ten mi potvrdil, že jeho táta je stále naživu, ale ani jeho intervence nepřemluvila starého pána, aby byl svolný k rozhovo¬ru. “Víte, táta už je ve svém věku trochu nevrlý a nerad mluví s cizími lidmi,” omlouval se Mark v telefonu. “Ale pokud budu moct, tak Vám rád na Vaše dotazy odpovím.” Samozřejmě, této nabídce nešlo odolat a tak jsem se zajímal o přesný původ Carla Linharta. V té době jsem jej ještě považoval za Čecha, protože všechny webu poukazují na to, že pocházel z vesničky Zborov na Šumpersku. Jenže Mark mě rychle vyvedl z omylu. “Tátu stále štvalo, že jej považovali za Čecha. On totiž pochází ze Zborova na Slovensku. Vždy nám říkal, že v MLB hráli pouze dva hráči, kteří se narodili na území Československa. A oba byli Slováci – on a Elmer Valo.”

Pohled do mapy říká, že na Slovensku opravdu obec Zborov existuje. Najdeme ji na východě Slovenska kousek od polských hraníc. A tam se právě Carl narodil a prožil i značnou část dětství. (tuto informaci nám po vydání knížky potvrdila místní matrikářka, dle které se Carl opravdu ve Zborově narodil jako Karol Linhart)

“Dědeček totiž odjel do Ameriky, když babička čekala tátu,” doplňuje informaci Mark. “Dědeček pak měl pomoct své rodině dostat se za ním. Neviděl tak narození svého syna a oba se poprvé potkali, až když měl táta osm let,” přibližuje Mark tvrdou realitu, ve které jeho otec vyrůstal. Dle propočtů se tak Carl dostal do USA jen chvíli před vypuknutím 2. světové války.

Psali jsme...  EXL: Hroši Brno signed a pitcher with MLB and NPB experience

K baseballu se samozřejmě dostal až v USA. Na střední škole patřil mezi nejlepší baseballisty a tak zkusil svými výkony oslovit týmy Major League. “Otec vyzkoušel nějaké try-outy a dle jeho slov byl původně domluvený, že podepíše smlouvu se St. Louis Cardinals. Což nakonec z nějakého důvodu padlo a táta se upsal Detroit Tigers.”
Prakticky celou kariéru v Minor League strávil na farmách Detroitu, pouze v roce 1957 odehrál 7 utkání na farmě Braves v Austinu. Jeho největší chvíle přišla v roce 1952, kdy byl povolán do nejvyšší soutěže. Druhého srpna v utkání proti Bostonu Red Sox nastoupil v osmé směně jako pinch-hitter. Tigers v tu chvíli pro¬hrávali 5-8 a na první metě měli Dona Kollowaye. Hosté měli na kopci nováčka Ralpha Bricknera. Jeho nadhoz však Carl odpálil pouze ke druhé metě a Red Sox díky dvojoutu ukončují osmou směnu.

Na další šanci si Carl musel počkat až do jedenáctého září. V dalším domácím utkání proti Red Sox se opět dostal do hry v osmé směně. Tentokrát nikoliv na pálku, ale jako pinch-runner nahradil na první metě catchera Matta Battse. Hned v další rozehře po odpalu Federoffa byl out na druhé metě.

Třetí příležitost přišla o osm dní později na hřišti Clevelandu Indians. V tomto utkání jej poslal manažer Fred Hutchinson do hry na začátku deváté směny, kdy Tigers dotahovali ztrátu 1-4. Carl se na pálce postavil proti budoucí legendě Síně slávy Earlymu Wynnovi, ale míč odpálil pouze ke druhé metě a po příhozu na první byl out. Tím také skončila jeho štace v nejlepší lize světa.

Neodpustím si proto na Marka také otázku, co říkal Carl na tuto zkušenost. Dostávám překvapivou odpověď: “Táta mluvil hodně o svém angažmá v Minor League, ale o MLB ne. Možná proto, že v ní moc šancí nedostal. Ale baseball byl jinak u nás doma časté téma,” dodal Mark. A tomu se nelze divit, protože baseballu se věnovali také všichni tři synové. “Hlavně bratr Greg byl výborný hráč a hrával dokonce i v Minor League za organizaci Philadelphia Phillies,” odtušil Mark. “Já a mladší bratr Patrick jsme hrávali pouze na střední škole. Jedině naše sestra Carla nehrála baseball a později se stala učitelkou,” směje se Mark.

“Otec působil na mnoha místech v severní Americe, ale nejvíce se mu do paměti vryly dvě místa. Little Rock v Arkansasu a Durham v Severní Karolině. Tam hrál v legendárním týmu Durham Bulls (v roce 1949 – pozn. aut.),” říká Mark a dodává. “Několikrát však říkal, že nejlepším a nejtalentovanějším týmem, ve kterém kdy hrál, byl Flint v Michiganě.” Mark má patrně na mysli Flint Arrows, kteří byli farmou Detroitu Tigers v letech 1948-1950 a Carl v ní působil v roce 1950. Flint v této sezoně dominoval Central League, když se ziskem 80 výher a 53 proher skončil na čele soutěže. Carlovým spoluhráčem v Arrows byl mimo jiné také Bubba Phillips, jenž později odehrál přes 1000 utkání v MLB.

Psali jsme...  Petr Baroch: Začínali jsme s šesti dětmi

Po těchto informacích jsem tedy oslovil přímo legendární klub v Durhamu, jestli by mi nenašli v archivu nějaké informace o působení Carla v jejich klubu. Z klubu mi poslali výroční sumář sezony 1949, z kterého je jasné, že Carl byl největší hvězdou týmu v tomto roce.

Kariéra Carla Linharta byla poznamenána častým stěhováním, když prakticky skoro každý rok působil v jiném městě. V té chvíli se mohl opřít o manželku Joanu, která s ním všechny tyto změny absolvovala. „S mámou se táta poznal na střední škole a ta s ním pokaždé ochotně změnila bydliště,” poodhaluje Mark.

V padesátých letech bylo běžné, že i hráči Major League si mimo sezónu přivydělávali v běžném zaměstnání. Proto mě zajímalo, co dělal Carl v civilu. „Táta byl zedník, stejně jako dědeček nebo bratr Patrick. Tuto práci dělal celý život,” říká Mark a na dotaz, co dělal on a Greg dodává, „Bratr dělal počítačového technika, ale co přesněji, to fakt nevím. A já jsem celý život pracoval jako pošťák.”

Protože Carl pocházel ze Slovenska, tak mě zajímalo, jestli někdy on nebo jeho potomci navštívili krajinu, z které pochází jejich prarodiče. „Ani jednou,” říká Mark. „Několikrát k nám přijel na návštěvu babiččin bratr, ale my jsme na Slovensku nikdy nebyli. Dokonce ani nyní nejsme v kontaktu s někým z našeho příbuzenstva na Slovensku.”

Nedá se nezeptat také na slovenské tradice a zvyky v domácnosti. „Babička vařila mnoho slovenských jídel,” vzpomíná Mark. „Vím, že říkala, že na Slovensku se hodně vařily jídla z brambor a kysaného zelí. Často také dělala vepřové s bramborem a zelím. Hodně si ještě pamatuji na jedno jídlo, které vařila. Nazývala jej Kaleráby.”

Carl nyní žije v městečku Granite City v Illinois. Je tak stále jediným žijícím hráčem původem z Československa, jenž kdy nastoupil do utkání MLB. O jeho existenci jsem informoval také vedení Slovenské baseballové federace. To neváhalo a osmaosmdesátiletému pánovi Linhartovi nabídlo čestné členství ve Federaci, které Carl Linhart prostřednictvím svého syna Marka přijal.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..