MBOstatní

MLB připravuje další World Baseball Classic

V tomto článku se ještě krátce vrátíme k MLB v Londýně. Před prvním utkáním totiž na tiskové konferenci s komisařem MLB Robem Manfredem padl dotaz také na turnaj World Baseball Classic a jeho budoucnost.

World Baseball Classic původně vzniklo jako odezva na vyřazení baseballu z Olympijských her. Navíc, na rozdíl od dnes již neexistujícího Světového poháru, na něj kluby MLB uvolňují také své profesionály. Tím, že se ale baseball dostal na Olympiádu v Tokiu, tak vznikla otázka, jestli tím neohrozí World Baseball Classic, který se má konat v roce 2021.

Rob Manfred však rezolutně odmítl tyto spekulace a řekl: “Na World Baseball Classic se všichni soustředíme. Myslíme si, že je důležitou součástí našeho mezinárodního programu a již nyní se díváme na další ročník.”

Pro zachování turnaje World Baseball Classic mluví také nezařazení baseballu na Olympijské hry v Paříži v roce 2024. I když všichni počítají s tím, že by se baseball mohl vrátit v roce 2028, kdy bude Olympiádu hostit Los Angeles.

Otázkou je, jak proběhne případná kvalifikace. V předešlých letech se odehrála vždy rok před samotným turnajem. Pokud by se tedy hlavní turnaj měl odehrát na jaře 2021, tak by musela kvalifikace (pokud by se zachoval formát z minulosti) odehrát na jaře příštího roku. Zatím ale žádné informace o případných kvalifikačních turnajích nejsou. Navíc na jaře bude vrcholit boje o postup na Olympijské hry.

Jaké možnosti tedy zbývají? Jednou z možností je odehrát hlavní turnaj pouze s týmy, které hrály na posledním WBC. Nebo si případně organizátoři týmy vyberou na základě vybraného klíče. Případně by se kvalifikační turnaje odehrály na podzim 2020. Další z možností je zachovat stávající model s tím, že se vše posune o jeden rok a World Baseball Classic by se tak hrálo v roce 2022 a kvalifikace by proběhly na jaře 2021. Každopádně, pokud by se opět hrála kvalifikace, tak je velmi pravděpodobné, že Česká republika opět obdrží pozvánku. Obzvlášť v Mexiku udělali čeští baseballisté na organizátory velký dojem.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..