ČeskoMB

Choceň se nepřihlásila do 1. ligy

Jeden z tradičních českých baseballových klubů v Chocni bude letos chybět ve druhé nejvyšší soutěži. Orlický klub se totiž rozhodl nepodat přihlášku do 1. ligy. Ta se tak s největší pravděpodobností odehraje v sedmi týmech.

Pamětníci si určitě budou pamatovat na roky 2000 a 2001, kdy Choceň dokonce hrála českou nejvyšší soutěž. I na toto období si zavzpomínal pro náš server manažer A-týmu Lukáš Bříza, když opisoval důvody, proč jeho tým letos neuvidíme v 1. lize.

“Zameteme si před vlastním prahem. Přestože chovám choceňský klub v srdci a jsem na něj právem hrdý – více než 40 letá historie, účast v extralize 2000 a 2001 (letos si budeme připomínat 20 let od extraligy), krásný baseballový stadion se zázemím a prvním osvětlením v republice, “poslední” ostrůvek baseballu ve východních Čechách apod. Je zkrátka být na co hrdý. Ale náš vnitřní systém fungování cca před 20 lety začal selhávat, pokud vůbec nějaký byl. Neexistovala koncepce a organizovaná práce s mládeží. Logicky teď sklízíme, co jsme zaseli. Do dospělé kategorie nepřichází nový odchovanci a ještě min. 8 let si budeme muset počkat, než se tak plnohodnotně stane. Stará a šikovná generace zestárla a nebyli a nejsou tu ti, co by měli navázat,” nebral si servítky manažer choceňského mužstva.

Každopádně, nepřihlášení do 1. ligy neznamená konec choceňského baseballu. Ten by měl letos působit v jihomoravském krajské přeboru a sám manažer přiznává, že pokud si postup vybojují, tak příští rok možná Choceň opět uvidíme ve druhé české nejvyšší soutěži. Zároveň jedním dechem dodává, že by si ve vzdáleném horizontu přál klub vidět v Extralize. Sám si myslí, že Choceň má proto dobře nastavený systém.

“Je mým cílem udržet u nás fungující mužský tým, kam by mohli postupně dospívat hladí hráči. Bez ohledu na to jestli se hraje 1.Liga nebo Oblastní přebor. Dokud tu bude alespoň cca 11 hráčů s chutí hrát, budeme hrát,” rozpovídal se pro náš server Lukáš a dodává, “Před několika lety u nás v klubu proběhla “revoluce”. Částečně se obměnilo vedení a přijali se nové metody a organizační systémy. Už teď sklízíme úspěch v podobě vznikající široké základny pro pyramidu hráčů napříč kategoriemi. Je to běh na dlouhou trať a tím, že jsme před lety zaspali je mužský tým v situaci, kdy nás trápí personální problémy. Nemáme problém s kvalitou hřiště ani s finanční náročností první ligy (jakože na dojíždění jsou tu relativně vysoké náklady). Problém je s personálními zdroji. Žádný trenér nechce dva dny či den před doublem přemlouvat 10. hráče aby s nimi jel na výjezd. I když máš na soupisce 20 jmen, tak stejně dohráváš sezónu s 10 lidmi.”

Psali jsme...  EXL: Hrochy Brno posílí nadhazovač se zkušenostmi z MLB a NPB

Obměnou by však podle Lukáše Břízy měl projít i systém soutěží. Upozorňuje ale na to, že ten nestojí za současnými problémy mužského týmu v Chocni. Jako mnoho dalších zástupců 1. ligy přiznává, že není fanouškem rozšíření české Extraligy a zároveň přidává vlastní pohled na věc.

“Problém vidím v přílišném soustředění zdrojů na omezená místa. Asociace by se měla primárně starat o rozšíření základny a podporu rozvoje baseballu do nových oblastí. Top týmy by se o sobe měli již umět starat více samostatně. Doplácí na to regiony. Za příklad uvedu Pardubice. Je to město s nesmírným potenciálem a baseball by tam rozhodně měl být. Je zde tradice pálkovacích her a navíc je tu teď i chuť vybudovat baseballový klub. To by měla být priorita čba spolu s tím podpořit už fungující týmy mimo již zmiňovaná centra. Nechceme přeci aby baseball na “vesnicích” umřel a byl sportem jen pro někoho.”

Nám nezbývá nic jiné, než popřát choceňskému klubu, aby těžkým obdobím prošel co nejlépe a ať je brzy vidět na prvoligové nebo extraligové mapě. Městu s bohatou baseballovou historii a krásným stadionem by to rozhodně slušelo.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..