MBNázory

Komentář: Začíná dekáda Dodgers a úpadek Red Sox?

Noční blockbuster mezi Red Sox, Dodgers a Twins vzbudil mnoho zajímavých reakcí jak mezi odborníky, tak také mezi fanoušky. A většina se shoduje, že vítězem tohoto trejdu jsou jednoznačně Dodgers a Red Sox poraženým.

Než si dovolím polemizovat o tom, co tato výměna oběma klubům přinese, tak mě zaujal důvod, proč Red Sox Bettse mění. Důvodem má být, že klub by opět překročil měkký platový strop (ten je letos 208 milionů dolraů) a museli by platit luxury tax (daň z luxusu). To by znamenalo, že klub zaplatí nějakých 12,4 milionů dolarů pokutu do společného fondu. Dovolím si říct, že pro Red Sox, kterých hodnota je dle Forbes 3.2 miliardy dolarů a mají jedny z nejvyšších příjmů v soutěži, by to nebyla až taková katastrofa. Nyní ale přichází o výraznou tvář týmu a navíc o solidního nadhazovače.

Ano, až čas ukáže, jestli nebyl tento tah dobrým krokem. Je možné, že jak Verdugo, tak také Graterol vyrostou v nadprůměrné hráče. Spíš mně podivuje, že Red Sox z Dodgers nezískali více. Znalci zákulisí MLB zmiňovali, že ve hře byly také nejlepší prospekty Dodgers jako Gavin Lux nebo Dustin May. Nakonec ale zůstávají v Los Angeles. Dovolím se tedy přidat na stranu těch, kteří tvrdí, že Red Sox tímto krokem mnohem více ztratili, než získali. A aby to nebyl jeden z těch kroků, který pošle klub do útlumu. Člověk by řekl, že se v Bostonu poučili již před 100 lety, kdy se zbavili Babe Rutha. Klub odchod Bettse přežije, ale jestli bude moct pomýšlet na titul? Spíše ne.

Naopak, být fanouškem Dodgers, tak dnes slavím celý den. Klub, který letos v offseason nebyl moc vidět, najednou udělal obrovský tah. Získání Bettse tak může být jedním z rozhodujících faktorů případných úspěchů mužstva v nadcházejících letech. Důležité ovšem je, aby Betts s klubem podepsal novou dlouholetou smlouvu, což ale asi v případě Dodgers nebude problém.

Psali jsme...  1. liga: Klasik přivádí posilu z USA

Můžeme říct, že klub, který vyhraje 106 zápasů základní části, výraznější posilu nepotřeboval. Jenže marné snažení organizace o výrazný úspěch v playoff v posledních letech ukázalo, že Dodgers chybí více rozdílových hráčů v klíčových situacích. Vzpomeňte si jen na poslední playoff a Washington, kde v rozhodujících momentech zabrali Anthony Rendon, Howie Kendrick nebo Juan Soto. A právě to by mohl být přínos Mookieho Bettse pro klub. Další hráč Dodgers Enrique Hernandez dokonce pro média po přestupu Bettse řekl: “Je rok 2020 a nová dekáda. Dvacátá léta budou desetiletím Dodgers.” A my se vůbec nebudeme divit, pokud se tak stane.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..