MBMLB

Flashback: Nezapomenutelný výkon Johna Warda

V počátcích baseballu bylo běžné, že nadhazovač, který nastoupil do zápasu, jej obvykle doházel až do konce. Jeden výkon z devatenáctého století ale vyráží dech i dnes.

Univerzál John Montgomery Ward se do historie baseballu zapsal jako druhý nadhazovač, který odházel Perfect Game v Major League. Stalo se tak 17. června 1880, kdy dovedl jeho tým Providence Grays k výhře 5-0 nad  Buffallo Bisons. Povedlo se mu to o pět dní později než Lee Richmond, který má na svědomí první Perfect Game v historii MLB. Již o dva roky později odházel utkání, které se zapsalo do rekordních knih a jen tak někdo jej nepřekoná.

V letech 1881 a 1882 John trávil více času v poli a na kopec se dostával spíše sporadicky. Důvodem bylo, že si v jednom z utkání při slajdování na metu poranil ruku. Když už ale na kopci nastoupil, tak byl postrachem pro pálkaře. Jeho zářný moment pak přišel 7. srpna 1882 v utkání proti dnes již neexistujícímu celku Detroit Wolverines (jinak vítěz Světové série 1887). John Ward v tomto zápase vydržel na kopci neskutečných 18 směn a dovedl tak svůj tým k výhře 1-0. To je dodnes nejdelší complete-game shutout v historii MLB. Warda pak dokázali napodobit již jen tři další nadhazovači v historii: Ed Summers (1909), Walter Johnson (1918) a Carl Hubbell (1933).

Zajímavé je, že ani tyto skvělé výkony mu nezajistily místo v Providence a klub jej prodal do týmu New York Gothams (dnešní Giants). Tam bohužel přišlo další zranění ruky a v roce 1884 se postavil na kopec naposledy. Další sezony již působil pouze v poli.

John Montgomery byl navíc mužem, který svým myšlením předběhl dobu. V roce 1887 se snažil přesvědčit majitele Giants Johna Daye, aby podepsal nadhazovače černé pleti George Stoveyho. O něm se dodnes historici vyjadřují jako o nejlepším afro-americkém baseballistovi devatenáctého století. Bohužel John Day nakonec podlehl tlaku ostatních hráčů a majitelů ostatních klubů a Stovey se tak nestal prvním hráčem černé pleti v MLB.

Psali jsme...  EXL: Draci still without a win. Hroši started the season with a win

John Montgomery Ward se do historie zapsal i jako jeden ze zakladatelů Hráčské ligy, která byla v roce 1890 konkurentem Národní ligy. Jeho tým Brooklyn Ward’s Wonders v ní skončil na druhém místě za Boston Reds. S rozpuštěním Hráčské ligy po sezoně však zanikl i tento klub a John tak odehrál ještě dva roky v Brooklyn Grooms  (dnes Dodgers) a New York Giants. Tam po szeoně 1894 ukončil hráčskou kariéru.

Od baseballu ale neodešel a byl spolumajitelem klubu Boston Braves. V roce 1914 se stal jedním z členů exekutivy Federální ligy, která měla ambici stát se třetí hlavní soutěží vedle Národní a Americké ligy. Stejně jako Hráčská liga i ta Federální však měla krátkého trvání.

John Montgomery ji nakonec přežil o deset let, když v roce 1925 umřel ve věku 65 let. Na jeho přínos pro baseball a hlavně hráčské kvality se však nezapomnělo a v roce 1964 byl uveden do baseballové Síně Slávy v Cooperstownu.

 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..