ČeskoMB

Flashback: Rekordní blanenské trápení

Sport není jenom o vítězích, ale také i o poražených. Bez nich by vítězové existovat nemohli. Česká baseballová Extraliga však pamatuje tým, který nezvítězil ani v jednom utkání základní části.

Ještě v roce 1996 získali baseballisté Olympie Blansko bronzové medaile v české nejvyšší soutěži. V roce 2000 se sice blanenští ještě jednou vyšplhali těsně pod stupně vítězů, ale pak už jen postupně padali níž a níž. Vše vyvrcholilo v roce 2008, kdy Olympia spadla do druhé nejvyšší soutěže. V ní se Blansko dvakrát umístilo na třetím místě, aby ji v roce 2011 vyhrálo a mohl si zahrát o postup do Extraligy.

V baráži si Blansko utkalo s posledním extraligovým celkem Skokany Olomouc a k vidění byla napínavá série. Ta se natáhla na 5 utkání a Blansko nakonec zvítězilo 3-2 a vybojovalo si opět nejvyšší soutěž. Velkou měrou se na postupu podílel nadhazovač Pavel Procházka, který se stal blanenským hrdinou, když v baráži odházel 27 směn a soupeřům v nich povolil pouze 10 úspěšných odpalů.

V nadcházející sezoně v Extralize však Blansko marně hledalo oporu na kopci. Žádný z jejich nadhazovačů neodehrál dobrou sezonu a ani jeden neměl ERA lepší jak 5.27. A protože nevynikali ani pálkaři (AVG .244 – nejhorší v lize), tak Blansko sbíralo jednu prohru za druhou. Nakonec Olympia nedokázala v základní části zvítězit ani jednou a prohrála všech 34 utkání, do kterých naskočila. Dvanáct zápasů dokonce prohrála s vyšším jak dvouciferným rozdílem ve skóre. Dá se tedy říct, že ostatní extraligové celky si do Blanska jezdily pro povinné vítězství. Blansko tak jako jediný tým historie soutěže nedokázal zvítězit v utkání základní části v extraligové sezoně.

Fanoušci Olympie si na první výhru svého týmu museli počkat až do zápasů o udržení. Tam zvítězili třikrát z jednadvaceti duelů, když jednou porazili Hrochy a dvakrát Ostravu. V této skupině Blansko skončilo poslední a muselo tak opět do baráže. V ní se střetlo s vítězem Českomoravské ligy Tempem Praha. Tempo nakonec celé barážové sérii dominovalo, když zvítězilo 3-0 na zápasy s celkovým skóre 27-2. Blansko tak opět spadlo do druhé nejvyšší soutěže, do které se vrátilo až v roce 2017 po rozšíření Extraligy. A v ní již tentokrát není jenom celkem, který sbírá prohry, ale je mnohem důstojnějším soupeřem, než tomu bylo v sezoně 2012.

Psali jsme...  MLB: Adam Macko odehrál první zápas za Toronto Blue Jays

 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..