MBOstatní

Co stojí za zvýšeným počtem homerunů v KBO?

Máme za sebou již dva týdny jihokorejské KBO. A kromě jiného je při pohledu do statistik zajímavé, že nám čísla v počtu homerunů oproti loňskému roku opět o něco narostly. Samozřejmě, dva týdny ještě nejsou dostatečně dlouhá doba a je tady prostor pro statistickou chybu.

V minulém roce se rozhodlo vedení KBO dát do hry lehce obměněné míče. Ty tolik nelítaly jako v minulých letech a tak týmy zaznamenaly pouze 1014 homerunů. To byl obrovský propad oproti rekordním 1756 v roce 2018. Také nadhazovači vykazovali lepší čísla, než rok předtím.

Jenže v první 57 zápasech letošní sezony jsme již viděli 114 homerunů. Přesně 2 homeruny na jedno utkání. V minulém roce se za první dva týdny odehrálo 55 duelů a za plot letělo 98 míčků. Tedy pouze 1.78 homerunu na zápas. Zdálo by se, že se liga rozhodla vrátit do hry staré míče, jenže evidentně tomu tak není.

Podle agentury Yonhap proběhlo 7. května testování oficiálních míčů a ty ukazují stejné specifikace jako míče z loňské sezony. Zdá se tedy, že míče důvodem vyššího čísla homerunů nejsou.

S vysvětlením však přispěchala společnost Sports 2i. Tak oficiálním poskytovatelem statistik pro KBO. Ta v pondělí zdělila, že podle jejich dat je zřejmé, že hráči odpalují míče tvrději, než v loňském roce. Podle nich poměr míčů odpálených rychlostí vyšší než 150 kilometrů v hodině se oproti minulému zvýšil z 22.4% na 27%. Průměrná rychlost odpalu pro dosažení homerunu je přitom 155.8 km/h, takže vyšší počet tvrdších odpalů může být důvodem nárůstu dalekých odpalů.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!
Psali jsme...  EXL: Arrows Ostrava signed Gottschall and Mánek

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..