MBOstatní

Míče v CPBL nesplňují požadavky soutěže

Kdo se letos dívá na zápasy tchajvanské CPBL, rozhodně mu nemohl ujít velký počet homerunů. Hned v prvních dvou zápasech sezony se zaskvěl Yu-Hsien Chu, který odpálil 5 homerunů. Aktuálně táhnou rekordní šňůru s homerunem hráči Uni-Lions, kteří zaznamenali homerun v posledních 21 duelech. Předchozí rekord již nyní překonali o 8 zápasů.

Nyní se ukazuje, že důvodem jsou míče, které mají vyšší hodnotu COR, než je požadováno. V pondělí totiž liga zveřejnila informaci, že oba letošní testy míčů ukázaly hodnotu COR vyšší než 0.570. V prvním případě 0.571 a ve druhém 0.574. V loňském roce byla tato hodnota 0.563.

Naposledy byla hodnota COR vyšší než 0.570 v roce 2016, kdy v testech naměřili 0.573 a 0.576. Tehdy CPBL zaznamenala rekordní poměr 2.51 homerunu na jedno utkání. I proto se v následujícím roce majitelé klubů dohodli, že hodnota COR u míčů nemá být vyšší než 0.570. Letos jsou však hodnoty vyšší a průměr homerunů na zápas se dostal na rekordní číslo 2.75.

Co je COR hodnota? Zjednodušeně je to číslo, které vyjadřuje odskok míče. Pokud byste míč pustili na zem z metrové výšky a nebude mít vůbec žádný odskok, tak jeho COR hodnota bude 0. Pokud by odskočil do výšky, z které byl shozen, tak by jeho hodnota byla 1.0.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!
Psali jsme...  EXL: Tomáš Duffek překonal metu 900 strikeoutů a má 90 výher

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..