MBMLB

MLB: Nedomluvili se. Liga ruší první zápasy

Naposledy před dlouhými 27 lety se stalo, že se v MLB neodhrálo všech 162 plánovaných zápasů. Situace se bude opakovat letos.

Komisař Rob Manfred již v lednu říkal, že pokud se má letos začít Major League Baseball včas, tak se hráči a majitelé musí domluvit nejpozději 28. února. V pondělí také probíhali horečná jednání obou stran. Ty sice společnou řeč nenašly, ale jejich zástupci zůstali spát na Roger Dean Stadium, aby mohli v úterý na tyto rozhovory navázat. Posunuta byla také deadline pro domluvu na 5 hodinu odpolední 1. března. Pokud by do této hodiny byla nová Kolektivní smlouva, tak MLB by začala dle plánu. Tyto naděje ale definitivně zhasly.

Včera vedení MLB oznámilo, že ruší první dvě plánované série z letošní sezony a Opening Day se posune na pozdější termín. Jednání pro nejbližší dobu skončila a očekává se, že strany opustí Floridu, kde spolu vyjednávaly devět dní v řadě. Zásadní záležitosti, jako jsou konkurenční zůstatkové daně, minimální mzda a velikost nového fondu předarbitrážních bonusů, se tak budou řešit v dalších rozhovorech.

“Rob Manfred a majitelé MLB zrušili začátek sezóny,” napsala ve svém vyjádření Hráčská unie. “Hráči a fanoušci po celém světě, kteří milují baseball, jsou znechuceni, ale bohužel ne překvapeni. Od začátku těchto jednání byly cíle hráčů konzistentní – podporovat soutěž, poskytovat spravedlivou odměnu mladým hráčům a udržovat integritu našeho tržního systému. Na pozadí rostoucích příjmů a rekordních zisků nehledáme nic jiné než férovou dohodu.”

Každým den, kdy se hráči a majitelé nedomluví na nové Kolektivní smlouvě, již nyní znamená posunutí začátku soutěže. Snad se brzy dočkáme konce tohoto lockoutu.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..