MBMLB

Ve čtvrtek začíná MLB. Co nás v nové sezoně čeká?

Fanoušci nejlepší baseballové ligy se konečně dočkají. Ve čtvrtek se totiž odehrají první zápasy nové sezony Major League Baseball. Pojďme se podívat, na co se můžou kromě skvělého baseballu těšit.

Sezona sice začíná o týden později, než byl původní plán. Bohužel v zimní pauze hledali hráči a majitelé dlouhých 99 dní společnou řeč ohledně nové Kolektivní smlouvy. To se nakonec minutu po dvanácté povedlo. Díky tomu i letos uvidíme plnou sezonu, tzn. 162 zápasů pro každý tým. Z důvodu zkrácené jarní přípravy ale budou mít týmy do května k dispozici soupisky s 28 hráči. V případě dvouzápasů dokonce 29, čímž by se mělo eliminovat riziko zranění.

Novinkou letošní sezony je nový formát playoff. Do něj postoupí 12 týmů, oproti původnímu formátu s deseti mužstvy. To znamená, že vyřazovací boje si zahrají vítězové jednotlivých divizí a postup neujde také další třem nejlepším v dané lize.

Další velkou změnou je také definitivní zavedení univerzálního DH v Národní lize. To znamená, že již jen výjimečně uvidíme nadhazovače, kteří chodí také pálit. Další změna by měla být dočasná a tou je nasazení běžce na durhou metu v nastavených směnách.

Dvouzápasy se v nové sezoně již nebudou hrát na 7 směn, jak tomu bylo v covidových letech, ale na 9. Takže Madison Baumgarner již o no-hitter kvůli zkrácenému duelu nepřijde.

Pokud uvidíte, že catcher v průběhu utkání mačká tlačítka na přístroji, tak se jedná o povolenou novinku. Konkrétně o zařízení společnosti PtichCom. to by mělo zabránit soupeřům, aby dokázali krást signály bránínícího se celku.

Sbohem Indiáni

Pokud budete letos mezi týmy hledat celek s přídomkem Indians, tka budete hledat marně. Organizace se totiž v offseason přejmenovala na Guardians. V její sestavě bude i nadále José Ramírez, který s Clevelandem podepsla prodloužení smlouvy o pět let za rekordních 124 milionů dolarů.

Kdo vyhraje titul?

Není asi překvapením, že největším favoritem na vítězství ve Světové sérii je opět tým Los Angeles Dodgers. Letos jsou v predikcích hodně vysoko také baseballisté Toronto Blue Jays. Titul obhajují hráči Atlanty Braves, které ale opustil Freddie Freeman, jenž se upsal Dodgers. Tajným tipem můžou být tkaé hráči Chicago White Sox, které by neměl minout postup do playoff.

České nadějě

Dlouhé roky sledovali fanoušci českého baseballu zejména postup Martina Červenky směrem k MLB. Ten byl loni jen kousek od toho, aby se dostal na soupisku New York Mets, což nakonec nevyšlo. Letos je zatím bez angažmá v zámoří a sezonu začal v Extralize v dresu Eagles Praha. V MiLB tak aktuálně má Česko jedno želízko v ohni. Je jím Vojtěch Menšík, který figuruje na soupisce ACL Angels. Mnohem blíže MLB je tak slovenský baseballista Adam Macko, který je velkou nadějí Seattle Mariners.

Pro české fanoušky

Pokud dáváte přednost sledování zápasů MLB s českým komentářem, tak vás rozhodně potěší informace, že O2 TV Sport má práva pro MLB na další dvě sezony. Většinu zápasů navíc přináší na Premier Sport 2, takže se na MLB ůžou těšit nejen zákaznící O2 TV, ale tkaé Telly a T-Mobile TV.

Fanoušci si můžou spestřit sezonu také různými tipovacími soutěžemi. Již stabilně jedna probíhá na webu mlbcz.com. Od letošního roku také tipovačku pro MLB spouští web sc-tip.cz. Pokud se u SC Tip zapojíte do tipovačky, tak můžete vyhrát i nějaké odměny. Některé vám zabezpečí právě náš web.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..