ČeskoMB

Arrows Ostrava navazují spolupráci s baseballovým klubem z Ósaky

Zdá se, že na českém baseballovém poli se rodí další spolupráce s japonským baseballem. Po reprezentaci je na dobré cestě domluva Arrows Ostrava s japonským vysokoškolským týmem Riseisha z Ósaky.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že zájem o spolupráci s Japonskem narostl z české strany až po letošním World Baseball Classic, je tomu zcela jinak. Jak přiznává prezident Arrows Radim Kepák, klub o spolupráci usiloval již dříve. Jenže trochu jinou formou. „Začalo to tím, že Plzeňský Prazdroj přešel pod japonskou skupinu Asahi. Protože tady máme naši Original Baseball Restaurant s tankovou Plzní, tak jsme asi před třemi-čtyřmi lety napsali dopis přímo na Asahi s nabídkou o spolupráci.“

Tato spolupráce se sice nepovedla, ale metropole Slezska a Severní Moravy má přeci jenom něco společné s Japonskem. „Město Ostrava ve spolupráci s Česko-japonským kulturním centrum (dále jen ČJKC) zahájilo spolupráci s městem Ósaka s tím, že Ósaka by se mohla v budoucnu stát partnerským městem Ostravy. „Již v průběhu Olympiády v Tokiu jsme spolupracovali a členové ČJKC nám pomáhali, když jsme tady měli dvě japonské hráčky v softballu. Tím naše spolupráce začala a pokračovala dál, protože jsme se snažili být součástí spolupráce s Ósakou. Samozřejmě, nyní nám ale hodně pomohl úspěch reprezentace v Japonsku,“ poodhalil nám Radim Kepák.

Plány na vzájemnou spolupráci se zdají být velmi velké a obě města by měla spolupracovat zejména na poli kultury a sportu. Tato jednání již pokračují několik měsíců a svým způsobem je podpořila také Česká Baseballová Asociace. „Připravuje se návštěva primátorů obou měst a podobné věci. My jsme toho součástí skrze spolupráci s ČJKC, která to celé koordinuje. Musím poděkovat ČBA za lístky pro členy ČJKC na tři zápasy v Tokiu, kde část vedení města Ostravy včetně členů ČJKC byla na těchto zápasech,“ prozradil nám prezident ostravského klubu.

V Japonsku patří mezi nejpopulárnější a nejznámější české baseballisty rozhodně Ondřej Satoria, který si vybudoval uznání svým strikeoutem proti Shohei Ohtanimu. Také Radim Kepák přiznává, že tato situace jim velmi pomohla, ale nejen to. „V Ósace je nový primátor, který je velký milovník baseballu. Tomu jsme poslali podepsaný dres reprezentace Ondřejem Satoriou. Před měsícem byl v Ostravě festival Japonské dny, kterého se zúčastnil také Ondra Satoria s velvyslancem Japonska v ČR Hideo SUZUKI. Ondřej zde měl online interview s japonskou národní televizí NHK, kde natáčeli interview pro silvestrovský pořad. K tomu měl online rozhobor pro další tři agentury. Nedávno pak ostravská delegace jela do Ósaky, kde v rámci jednání byla spolupráce nejen ve sportu, ale i v kultuře, s univerzitou a střední školou a příprava vzájemné návštěvy primátorů. Příští rok by měl být součástí delegace Ondřej SatoriaBoris Bokaj. Ta by se měla setkat již na úrovni vedení města.“

Co tato spolupráce ale má konkrétně ostravskému klubu přinést ještě není přesně jasné. „Předběžně se mluví o výměně trenérů a hráčů, možných zápasech a podobně. Ale vše je ve fázi přípravy a je to ještě běh na dlouhou trať. Vše je zatím v plenkách. Jsou to pouze začátky a první kroky,“ dodal na závěr dlouholetý prezident Arrows Ostrava.

Do jednání mezi oběma stranami se zapojil také Japonec Tetsuro Goda, jehož baseballoví fanoušci mohli registrovat na všech zápasech české reprezentace na domácím evropském šampionátu. Ten celý proces popsal na svém facebookovém profilu. „Prezident Arrows Ostrava Radim Kepák mě oslovil, když jsem byl na stadionu Arrows v Ostravě během Eurobaseballu. Představil mi Jana Kudlu z Czech Japan Culture Center a druhý den jsem na stadionu potkal Honzu a Marcela Jarolíma. Honza mi řekl o plánu partnerských měst Ostravy a Ósaky, a že by rád do tohoto plánu zapojil i Arrows. Honza a Marcel chtěli jet v listopadu do Ósaky a rádi by navštívili potenciálního partnera baseballového týmu. Jeho první žádost byla, abych kontaktoval Hanshin Tigers, šampiona NPB, ale odmítl jsem to kvůli týmu Tigers v prefektuře Hyogo, ne v Ósace. Kontaktoval jsem svého přítele Kennyho, který kontaktoval mistra průmyslové ligy ve městě Ósaka, ale neměli o to zájem. Také jsem poslal e-mail JABA, asociaci, do které patří všechny japonské amatérské baseballové týmy. Nicméně žádná odpověď. Byl jsem trochu zoufalý, ale poslal jsem e-mail jedné škole. Tou byla Riseisha International Medical and Sport College. Odezva byla rychlá. Manažer Doi mi zavolal a domluvili jsme si schůzku. Jaký byl výsledek? Japonský tým plánuje příští rok vyrazit do Ostravy a dát si zápas s Arrows! Také mladší hráči Arrows mohou trénovat v Ósace!“

Zdá se tedy, že japonsko-česká baseballová spolupráce bude mít mnohem více podob, což je pro růst baseballu v Česku velmi dobrá zpráva. Ačkoliv jsou jednání mezi Arrows a Ósakou jen v začátcích. Otázkou je, jestli by ale Japonci byli ochotni o spolupráci s českým baseballem uvažovat stejně, jako je tomu letos.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..