Aktuality

Draci Brno vyhráli evropský Pohár Mistrů

Armin-Wolf Arena v německém Regensburgu je poslední dva roky na podzim svědkem výrazných úspěchů českého baseballu. Před dvěma lety tady reprezentace vybojovala postup na World Baseball Classic. V sobotu pak Draci vybojovali titul evropského šampiona po výhře 6-3 nad Legionäre. Vítězství se ale nerodilo lehce.

Domácí klub posunul start finále o půl hodiny, což se nakonec ukázalo jako dobrá volba. Pár minut před třetí hodinou, což byl původně plánovaný start, se nad hřiště přihnal dešťový mrak a fanoušci hledali místo, kam se před kapkami schovat. Pro Regensburg bylo utkání specifické nejen tím, že se hrálo o evropský titul. S kariérou se totiž loučila legenda klubu Matt Vance, pro nějž to měl být poslední duel. I proto si do ochozů Armin-Wolf Areny našlo cestu velké množství fanoušků.

Draci do utkání nastoupili bez zraněného Alexe Monsalveho a několika mladých hráčů, kteří odjeli do USA. Naštěstí pro Brňany byl k dispozici Jhenderson Hurtado. Ten také dle předpokladů začínal na kopci Draků. Domácí si ale našli cestu ke skórování hned v první směně, když Marlon Jimenez stáhl první bod v její dohrávce.

Mužem druhé směny pak byl Martin Červinka. Ten nejdříve dokázal solo homerunem vyrovnat, aby ale svou chybou v dohrávce umožnil domácím odskočit do vedení 3-1. Třetí bod stáhl za velkého potlesku publika loučící se Vance. Jenže s přibývajícími se nadhozy se zlepšoval i výkon Hurtada, který již do konce šesté směny další body nepovolil.

2024 Baseball - Baseball European Champions Cup - Final Draci Brno (CZE) VS Guggenberger Legionäre (GER) Photos by Walter Keller / Catchthefever

Naopak Draci ve čtvrté směně dokázali přitlačit na v Česku známého Devona Ramireze a třemi body otočili duel na svou stranu. Zejména vyrovnávající doběh přišel po selhání domácí obrany, která po metě zdarma reagovala na běh Martina Perničky na druhou metu a Martin Červinka tak nikým neatakován doběhl pro bod ze třetí mety.

Od sedmé směn šel na kopec Filip Čapka. Ten se hned v prvním inningu dostal pod tlak, když Regensburg obsadil všechny mety, ale naštěstí pro Draky z toho žádný doběh nevytěžili. Podobnou šanci zahodili také draci v osmé směně a závěr sliboval velké drama.

2024 Baseball - Baseball European Champions Cup - Final Draci Brno (CZE) VS Guggenberger Legionäre (GER) Photos by Walter Keller / Catchthefever

Jenže v deváté směně Martin Červinka svým druhým homerunem v utkání navýšil vedení Draků již na 6-3 a pro dohrávku tak dal Čapkovi slibný polštář. Dračí nadhazovač si s touto situací poradil i s přispěním dvou strikeoutů a po posledním vysokém odpalu Helmiga, jenž zachytil ze vzduchu Milan Prokop, mohli začít slavit zisk evropského titulu.

“Dnešní zápas, to byla fantazie. Dostali jsme sice body v první směně, pak jsme se vrátili, ale já jsem jim pak daroval dva body. Věděli jsme, že to musíme dohnat zpátky, což se povedlo,” neskrýval radost Martin Červinka, jenž byl následně vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálového zápasu.

Martin Červinka © WBSC Europe

“Oba tituly byly složité. Měli jsme štěstí, že jsme se dostali do tohoto finále, když Regensburg dvakrát porazil Heidenheim. V lize jsme také bojovali, i když to vypadalo těsné. S Hrochy jsme bojovali a měli dva těsné zápasy. Kdyby to bylo obráceně, tak to mohlo být jinak. Tým hrál poslední měsíc strašně dobře. Dlouho jsem ho neviděl hrát tak dobře. I když jsme byli oslabeni, tak jsme do zvládli,” chválil své svěřence manažer Draků Hynek Čapka.

Draci tak poprvé v historii vyhráli nejvyšší evropský klubový titul. Jeho šedesátý ročník, který se hrál v novém formátu tak poprvé ovládl český klub.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..