Ostatní

Snaží se CEB o zánik Evropské ligy?

ELB_Logo_Def_Witte_Letters

Dnes oficiální stránka Evropské ligy oznámila, že nadcházející zápas Draků proti Team Amsterdam bude odložený. Na tom by nebylo nic divné, pokud by šlo o přeložení kvůli nemoci nebo špatnému počasí. Důvod je však jiný. Evropská baseballová konfederace (CEB) totiž oznámila, že hráči L&D Amsterdam, kteří nastoupí v Evropské lize za Team Amsterdam, nebudou moct nastoupit za svůj domovský klub v Evropském poháru.

CEB své tvrzení opřela o následující pravidlo:

Všichni hráči hrající Evropské poháry musí být:
– regulérně registrovaní v týmu
– regulérně zapsaní v celostátní soutěži, kterou klub hraje celou sezónu a za kterou se účastní Evropského poháru. Hráči není dovoleno hrát za jiný tým v průběhu dané sezóny do doby, než začne Evropský pohár.
V případě stížností bude CEB přihlížet k rozhodnutí národní federace.

 

 A právě poslední věta pravidla se ukazuje jako problém, kterým se CEB společně s Holandskou federací (KNBSB) snaží překazit snahy L&D Amsterdam, aby se nějakým způsobem mohli účastnit Evropské ligy. Těžko rozumět snahám vedení CEB i KNBSB zabránit rozšíření Evropské ligy. Někdy mám pocit, že důvodem je pouze samostatnost soutěže, kterou si vedou sami zúčastněné týmy. Osobně nevidím žádné negativum této soutěže, naopak shledávám v ní samá pozitiva:

 

1. Dlouhodobá konfrontace kvalitních evropských klubů prospěje růstu baseballových hráčů. Čím víc kvalitních zápasů hráči odehrají, tím víc se budou vyvíjet. Tady se snad nedá nic namítat.

 

2. Větší množství zápasů pro hráče, která jim dá možnost zdokonalovat se. Vždyť v severní Americe baseballisté odehrají přes sezónu sto a více zápasů. Mají tak možnost nakoukat spoustu nadhozů, nachytat spoustu míčků, zahrát spoustu rutinních situací a autů. Když jsem dělal nedávno rozhovor s Gregem McCarthym, tak mi povídal, že to je jedna z věcí, které hráčům v ČR chybí. Tak proč bránit hráčům, aby odehráli minimálně dalších 20 zápasů v sezóně navíc?

 

3. Ekonomické hledisko. Pokud chtějí špičkové kluby sehnat ještě větší podporu sponzorů, tak potřebují hrát zápasy proti atraktivním soupeřům a před vlastními fanoušky. Ono je sice pěkné hrát je v rámci Evropských pohárů, jenže ten se vždy hraje jako týdenní turnaj na jednom místě, které je domovem pouze jednoho z týmů. Baseballové fanoušky si nejdřív musíme vychovat a jak toho chceme dosáhnout, pokud nemají možnost vidět atraktivní zápasy (jako byl třeba pondělní mezi Draky a Haarem)?

 

Příkladem může být hokejová Champions League, kterou také založili samotné hokejové kluby a každou sezónou si získává větší ohlas. Po dohodě samotná IIHF vlastní pouze 12% akcií soutěže a pomáhá s její propagací. Tady by mohla vést společná cesta i v baseballu. Nebo je snahou CEB, aby tato soutěž zanikla?

 

Pro mne je to absolutně nepochopitelné. Historicky poprvé se kluby byly schopné domluvit, cestovat přes celou Evropu, hrát spolu krásné a vyrovnané atraktivní zápasy a nenajde to odezvu ve vedení Evropské baseballové asociace.
Arnošt Nesňal, manažer, Draci Brno

Požádali jsme o vyjádření také samotnou CEB, ale stále jsme nedostali odpověď. Jakmile jej budeme mít, tak jej samozřejmě rádi na našich stránkách zveřejníme.

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..