ČeskoNázory

(Ne)Trenéři v Extralize

 

V posledních týdnech jsme byli svědky dvou trenérských výměn v naši nejvyšší soutěži. A právě tyto výměny otevírají otázku, jestli týmy v Extralize neobcházejí pravidla v “Soutěžním řádu” ČBA.

 

Konkrétně se jedná o pravidlo § 4.1 a jeho druhou větu: Extraligová družstva musí mít trenéra alespoň s licencí Instructor. Jenže pohled do trenérských licencí nám napovídá, že žádný z trenérů Hrochů toto pravidlo nesplňuje. Abych však nekřivdil brněnskému celku, tak se nejedná pouze o jejich problém. Také Boris Bokaj v Ostravě zatím nedosáhl na požadovanou úroveň (vycházím z údajů na stránkách ČBA). Licence jeho asistenta Shauna Case nám není známá. Level Instructor také nemají trenéři Skokanů, ale pomohl jim příchod Aleše Navrátila. Ten má licenci Instructor a on byl právě tím mužem, který byl uveden pod přihláškou Arrows do Extraligy. 

V Soutěžním rádu je právě tato minimální licence obecnou podmínkou pro účast týmu v soutěži. Na druhou stranu za nedodržení tohto bodu není stanovena žádná sankce. Klubům tak stačí vyplnit do přihlášky před ročníkem do kolonky trenér někoho, kdo má minimální požadovanou licenci. Jak se však ukazuje, tak v průběhu sezony neexistuje kontrola, jestli daná osoba opravdu tým i nadále vede. Ptám se tedy, proč toto pravidlo v Soutěžním řádu máme?

Minimálně má zaručit určitou kvalitu při vedení týmu. Nechci tvrdit, že mezi trenéry s nižší licencí nejsou odborníci. Ale právě vyšší úroveň má být pojistkou, že daný kouč je opravdový odborník. A to po všech stránkách. Vždyť nedílnou součástí jeho vzdělání jsou také vědomosti ohledně zdraví. Trenér s licencí Instructor a třídou II. je tak schopný odvodit, jak tréninková zátěž bude působit na zdraví jeho svěrenců. Kdybychom zacházeli do extrémů, tak při studiu absolvuje také kurz První pomoci a měl by být schopen pomoct v případě úrazu.

Poslední dobou se čím dál víc ozývají hlasy po určité profesionalizaci baseballu u nás. Proto mě mrzí, když nejsou dodržovány ani základní pravidla Soutěžního řádu, který není nijak rozsáhlý. Nechci nikoho pranýřovat, ani nikoho trestat, ale samotné kluby by měly mít zájem na tom, aby byla dodržována pravidla.

Jmenovky na dresech

§ 6.6 v Soutěžním řádu říká, že “V Extralize a První lize jsou povinné výrazné jmenovky na zádech uvádějící příjmení hráče.” Každý kdo navštěvuje zápasy naši nejvyšší soutěže ví, že ani toto pravidlo není dodržováno. Obvykle se tak děje hlavně v případě posil nebo u hráčů, kteří přijdou na hostování. Když se podíváme do MLB, tak tam toto pravidlo neexistuje a ptám se, jestli by nebylo rozumné toto nařízení zrušit i u nás.

Autor v článku vychází z dostupných informací na webu ČBA. Dáme prostor k vyjádření také zástupcům ČBA.

[alex_poll id=”1″]

Původní anketa musela být smazána, protože její plugin způsoboval nestabilitu stránek. Její výsledky budou započteny k výsledkům této ankety. Za pochopení děkujeme.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..