MBMLB

Aktuálně: Red Sox v roce 2018 také kradli signály

Zatím co se stále řeší velký skandál kolem Houston Astros z roku 2017 a jejich kradení signálů, tak server The Athletic přišel s informací, že také vítěz Světové série 2018 Boston Red Sox si nelegálně pomáhal kradením signálů.

Red Sox pro tento účel měli využívat “video replay room”, čili místnost, kde zástupci klubu sledují opakované záběry a doporučují manažerovi, jestli podávat challenge ve sporných situacích a podobně. Tři lidé, kteří v roce 2018 pracovali pro Red Sox, měli novinářům z the Athletic dosvědčit, že hráči chodili do této místnosti v průběhu zápasů studovat sekvence signálů, které hostující tým používal. A to je právě v pravidlech MLB zapovězeno.

O problému a možném zneužívaní “video room” se mluvilo již od roku 2017 a i proto MLB pro playoff 2018 zavedla opatření, aby je kluby nemohly zneužívat. V průběhu sezony však tyto místnosti zůstávaly nehlídané.

Red Sox tak nepoužívaly přímý systém podvodu, jako tomu bylo v případě Astros 2017. Ale i tak tím, že si hráči mohli nastudovat sekvence signálů od catchera, získali výhodu. Tu mohli využít například v situacích, kdy tým měl běžce na metách. Běžec při rozklíčovaní signálu věděl, jestli se mu vyplatí krást metu, či nikoliv a podobně.

Každopádně, bude zajímavé sledovat, jak dopadne i tato kauza. Je velmi pravděpodobné, že podobný způsob podvádění využívalo více klubů MLB a po tomto odhalení přijdou ještě další. Pro MLB je nepříjemné, že z posledních tří vítězů Světové série jsou hned dva podezřelí z ilegálního kradení signálů. Uvidíme, jaký to bude mít dopad na další změny v pravidlech soutěže a také jaké budou případné postihy. V minulosti se komisař Rob Manfred nechal slyšet, že bude v případě potvrzení podvodu jednat tvrdě.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..