MBMLB

Pohled do historie: Kdy byla sezona v MLB zkrácena/zrušena?

Po tom, co vedení MLB rozhodlo o prozatímním odložení startu soutěže je otázkou, jestli se letošní sezona odehraje celá. Na to zatím nemáme odpověď, ale můžeme se podívat do historie na roky, kdy se MLB nehrála, nebo neproběhla dle původního rozpisu.

1918-1919

Když 6. dubna 1917 Spojené Státy oficiálně vstoupili do 1. světové války, znamenalo to také to, že mnoho hráčů baseballu dříve, či později narukovalo k armádě. Zpočátku šlo jen o pár jedinců, ale k nim se postupně přidávali další. Proto se majitelé klubu před sezonou 1918 dohodli, že jarní přípravu odehrají kluby blíže svým domovům. Sezonu navíc zkrátili z původních 154 utkání na 140.

Začátkem července pak vyšlo nařízení, že všichni schopní muži musí buď narukovat k armádě, nebo se zapojit do prací, které budou souviset s válkou. Ačkoliv se majitelé klubů snažili dojednat výjimky pro své hráče, tak postupně odcházeli k armádě, nebo do civilu další a další baseballisti. To mělo za následek, že se sezona po domluvě zkrátila o další 2 týdny a Světová série se odehrála již začátkem září.

První světová válka sice skončila v roce 1918, ale týmy nemohli okamžitě počítat s návratem všech hráčů. Mnozí totiž zůstávali na základnách v Evropě, či v Asii. Někteří si sebou přivezli novou nemoc později nazvanou “španělská chřipka”. Majitelé se tak opět domluvili na tom, že sezona 1919 bude zkrácena na 140 utkání.

1972

Je zajímavé, že 2. světová válka neznamenala stopku pro MLB. Ta přišla o necelých třicet let později. První dva dubnové týdny této sezony byly poznačené první hráčskou stávkou v historii. Baseballistům se nelíbilo zvyšování výplat penzí, které nezohledňovalo inflaci. Hráči nakonec dosáhli svého a po třinácti dnech se soutěž rozběhla. Zajímavé však bylo, že každý klub přišel o jinou porci zápasů a protože se pak majitelé nedokázali s hráči domluvit na kompenzaci za (ne)odehrané duely, tak po konci základní části neměl každý tým stejný počet duelů. To způsobilo to, že ve Východní divizi Americké ligy byly dva celky, které měli 70 proher. Jenže Detroit Tigers, kteří odehráli 156 zápasů, měli 86 výher, zatím co Boston Red Sox pouze 85 protože odehráli o jedno utkání méně. To fanoušci Red Sox nesou dodnes jako velkou křivdu.

1981

Další stávku v roce 1982 měli na svědomí spíše majitelé, kteří se rozhodli získat zpátky ztracené výsady a pravomoce nad právy hráčů. Chtěli hlavně získat větší kompenzace za ztracené hráče, kteří se rozhodli vstoupit na trh volných hráčů. Jednání se protáhla od 12. června až do konce července, než se obě strany domluvily na určitých kompromisech. I tak ale fanoušci přišli o více než třetinu zápasů.

1994

Snad nejznámější stávka v historii Major League Baseball. Vyjednávaní o nové Kolektivní smlouvě mezi hráči a majiteli se protáhlo na 232 dní. Stala se tak nejdelší stávkou v historii profesionálních sportů. Stávka začala 12. července 1994 a skončila těsně před začátkem další sezony. To znamenalo, že MLB v tomto roce nepoznala svého vítěze.

Den, kdy se zastavila MLB

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..