MBOstatní

Flashback: New York Female Giants

Píše se rok 1912 a na Letních olympijských hrách ve švédském Stockholmu poprvé můžou závodit ženy. Tentokrát však pouze v plaveckých soutěžích. Na hry se chystaly také americké ženy, jenže nakonec nedostaly povolení od sekretáře Amerického olympijského výboru Jamese E. Sullivana. Mezi ženami, které chtěly reprezentovat USA na Olympiádě byla také Ida Schnall.

A právě tato mladá žena byla jednou z těch, které o rok později oslovil John McGraw, majitel baseballového klubu New York Giants. Jeho záměrem bylo dát dohromady ženský baseballový klub. To se mu nakonec povedlo a vznikl tak celek New York Female Giants, který čítal 32 hráček. Female Giants se tak stali první profesionální ženský baseballový klub v historii. A Ida Schnall se jako hlavní tvář klubu stala velmi brzy celebritou ve městě. Pomohl ji k tomu také kritický sloupek, který napsala do New York Times, ve kterém zkritizovala Sullivana za to, že nechtěl Američanky pustit na Olympiádu.

“Nesouhlasí s tím, aby dívky hrály míčové hry nebo dělaly jakoukoliv atletiku. Nelíbí se mu, když dívky nosí komfortní plavky. Protestuje proti tolika věcem, že mi dává důvod myslet si, že se podle něj nacházíme v minulém století.” Ačkoliv nám tyto její slova  v dnešní době nepřijdou nijak výjimečná, tak ve své době vzbudily velký rozruch. Musíme si uvědomit, že to bylo 7 let před tím, než bylo volební právo žen v USA zavedeno do Ústavy. Každopádně tím Ida na sebe upřela dostatečnou pozornost a tím také na tým Female Giants.

Protože v té době neexistoval v New Yorku žádný další ženský baseballový klub, tak musely Giants hrát zápasy tak, že se rozdělili na dvě poloviny a hrály proti sobě. I tak byl o jejich zápasy zájem. Na první duel, který se hrál 27. dubna přišlo víc jako tisíc zvědavců. Kolik přesně zápasů Giants sehráli není přesně jasné. Jisté ale je, že na jeden z nich, konkrétně 25. května dorazila také místní policie. Ta shledala, že se dámy provinily proti zákonům. Konkrétně proti tzv. modrým zákonům nebo-li také “nedělním zákonům, které zakazovaly různé činnosti v neděli.

Ačkoliv se nedochovaly žádné záznamy, tak je pravděpodobné, že dámy ještě odehrály i další zápasy. Kolik jich bylo, to už se dnes nedozvíme. Co ale víme je, že o rok později, kdy zemřel James Sullivan, Americký olympijský výbor dovolil ženám připravovat si na plavecké disciplíny pro nadcházející Letní Olympiádu. To také znamenalo konec Female Giants.

Pro Idu Schnall to ale nebyl úplný konec s baseballem. Ta se přes wrestling a tenis opět k baseballu vrátila v roce 1928, kdy v Los Angeles reorganizovala tým New York Female Giants. Ty se již nedočkali takového zájmu, jako předtím v New Yorku.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..