MBMLB

Flashback: Průkopník Murakami

Dnes již není neobvyklé vidět v MLB hráče z Japonska. Z mnohým můžeme zmínit Shohei Ohtaniho, Yu Darvishe, nebo Ichira Suzukiho, který nedávno v nejlepší lize světa skončil, ale zanechal v ní nesmazatelnou stopu. Jenže ještě před šedesáti lety Japonec v MLB nebyl obvyklý jev. Vše změnil až nadhazovač Masanori Murakami.

Murakami byl velkým talentem již ve svých mladých letech a proto neušel pozornosti mužstev japonské NPB. Ještě na střední škole podepsal kontrakt s klubem Nankai Hawks. V jejich dresu pak také již ve věku devatenáct let nastoupil i v NPB.

V následujícím roce 1964 jej Hawks poslali do USA  v rámci kulturního výměnného programu a působil na farmě San Francisco Giants ve Fresnu na úrovni Single-A. A nevedl si vůbec špatně, když na farmě jako reliever nasbíral 11 výher a 7 proher. Prvního září si jej tak Giants vytáhli rovnou do nejvyšší soutěže. Vedení pro něj poslalo letadlo a Murakami přiletěl na zápas do New Yorku. Na místě podepsal smlouvu, která mu musela být narychlo slovně přeložena, protože stále neuměl dobře anglicky.

Giants nastoupili před necelými čtyřiceti tisíci fanoušky proti místním Mets a došlo také na Murakamiho. Ten odházel osmou směnu, ve které domácím nepovolil ani jeden doběh. I tak ale Giants prohráli 1-4. V září nakonec japonský nadhazovač naskočil do devíti utkání a jeho ERA byla 1.80. Ve statistikách měl i jednu výhru a 1 Save.

Po sezoně Nankai Hawks chtěli, aby se Murakami vrátil zpátky do Japonska. Tehdy se však ukázalo, že Murakami nemůže, protože má platný kontrakt i s Giants, který podepsal právě před prvním utkáním proti Mets. Nakonec se obě strany domluvily a Masanori odehrál v USA ještě jeden rok. Teprve pak se vrátil do Japonska a v NPB odehrál dalších 17 sezon.

Psali jsme...  Tým Evropy remizoval v přípravě díky tříbodovému homerunu Marka Chlupa

Na dlouhé roky pak byl jediným hráčem narozeným v Japonsku, který nastoupil do zápasu MLB. Až v roce 1995 (tedy po třiceti letech) naskočil do Major League ve velkém stylu Hideo Nomo. Murakamimu ale nikdo jeho prvenství neodebere.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..