ČeskoMB

České kluby se již připravují na novou sezonu

Spolu s postupným uvolňováním restrikcí v souvislosti s pandemií koronaviru se začaly připravovat na novou sezonu také extraligové kluby. Letošní sezona bude, která by měla začít v červnu, bude v mnohem velmi specifická.

Týmy se postupně přizpůsobují možnostem, které jim současná situace nabízí, což potvrzuje i manažer Draků Brno Arnošt Nesňal. “My jsme využili hned první úlevy a trénovali jsme po dvojicích,” řekl pro náš server Nesňal. “Potom jsme trénovali ve skupinkách po dvojicích a nyní již ve větších skupinkách. Nám to nedělá žádný problém.”

Podobně se připravují také baseballisté stříbrného celku loňského ročníku Extraligy. “My jsme k nařízením přistoupili velmi zodpovědně a nyní trénujeme ve skupinkách po osmi lidech,” potvrdil nám lodivod Eagles Praha Vladimír Chlup.

Zkušený Aleš Navrátil z mistrovského týmu Arrows Ostrava si hlavně pochvaluje, že se hráči dobře připravovali již přes zimní období. “Bereme to tak, jak to je. Zimní příprava byla velmi dobrá,” nechal se slyšet ostravský matador. “Kluci se udržovali, takže myslím, že jsme na sezonu připraveni.”

Letos v Extralize, až na pár výjimek, neuvidíme cizince, což všichni tři osloveni vcelku kvitovali a neviděli v tom komplikaci pro svůj tým. “Cizince jsme potřebovali hlavně pro Pohár Mistrů, kde bychom bez kvalitních nadhazovačů moc šancí na úspěch neměli,” řekl Aleš Navrátil a hledal na situaci i pozitiva. “Jsem víceméně i rád, že se bude letos Extraliga hrát bez cizinců. Alespoň se ukáže, jak si kdo vychovává mladé hráče a pracuje s nimi.”

Podobná slova volili také Vladimír Chlup a Arnošt Nesňal. “Protože bude situace stejná pro všechny, tak to pro nás velká komplikace nebude,” odpověděl na náš dotaz trenér vicemistrů z Prahy. Brněnský manažer v situaci vidí jeden přínos. “Je to obrovská příležitost pro českou ligu, aby mladí dostali šanci a ukázali, co mladá krev dokáže,” zároveň však dodal, že by tomu ale prospělo, aby se Extraliga hrála systémem tří zápasů za víkend, nikoliv pouze dva. V prvním případě by se totiž víc ukázala kvalita jednotlivých mužstev a kolik si který klub dokázal vychovat kvalitních nadhazovačů.

Aleš Navrátil nepředpokládá, že by nová situace příliš změnila rozložení sil v české nejvyšší baseballové soutěži. “Rozložení sil to asi nezmění, ale hodně týmu může překvapit, protože mají dlouhodobě dobrou práci s mládeži. Teď se ukáže u těch ostatních, jestli se nesoustředili hlavně na to, aby přitáhli z ciziny top hráče a pak zanedbali svoji mládež. Každopádně si myslím, že je skvělé, že dostane šanci více mladých, nejen těch pár nejlepších,” dodal na závěr rekordman v počtu hitů.

Nyní tak bude zajímavé sledovat, jaký systém vedení České baseballové asociace pro nadcházející ročník zvolí. Pokud by se hrálo na více utkání v jednom týdnu, tak je pravděpodobnější, že by se do hry mohl dostat mnohem větší počet mladých talentů, než tomu bylo v minulosti. Ať tak, nebo tak, všichni tři oslovení potvrdili, že se již nemůžou dočkat nové sezony. Ta má podle posledního oficiálního vyjádření asociace začít 12. června, ale je možné, že toto datum nebude definitivní.

Na hřiště již vyběhli i hráči pražského Tempa

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..