MBOstatní

Velký průvodce KBO (1. díl)

V úterý 5. května se začne hrát další profesionální baseballová liga. Po tchajvanské CPBL se rozehraje jihokorejská KBO. A protože i tato soutěž je pro velkou většinu fanoušků v Evropě naprostou neznámou, tak jsme si pro vás připravili menší seriál, ve kterém vám tuto soutěž přiblížíme. v prvním díle se podíváme na samotnou soutěž, její historii a odlišnosti. Ve druhém si představíme všech 10 celků soutěže. Ve třetím díle pak největší hvězdy všech celků.

Jihokorejská KBO je svojí kvalitou o něco výše, jak aktuálně hraná CPBL. Experti ji přirovnávají úrovni Double-A a Triple-A. Ale jak se nechal slyšet bývalý hráč Mets a Diamondbacks Nick Evans, který působil v celku Doosan Bears, úplně srovnávat to nejde: “Je to složité srovnávat,” řekl Evans. “To, že uspějete v Double-A nebo Triple-A neznamená, že budete úspěšní v KBO. Nadhazovači možná nejsou tak silní a nehází tak rychle, ale umí dobře trefovat strikezónu svými technickými nadhozy.”

V soutěži působí 10 celků a každý tým odehraje po 16 zápasů s každým soupeřem. To dává celkem 144 utkání v základní části. Ačkoliv KBO letos začíná později, tak toto kvantum utkání stihne odehrát. Pomáhá jí k tomu zrušení olympijské pauzy a také All-Star Game víkendu. Zajímavý je způsob postupu do playoff. Tam se dostane 5 celků. Vítěz základní části však postupuje přímo do finále. Pátý se čtvrtým odehrají Wild Card sérií na 2 vítězné duely, když ale čtvrtý tým tabulky do ní vstupuje s vedením 1-0. Vítěz této série hraje proti třetímu celku. I tato série se hraje na 2 vítězná utkání. Její vítěz pak hraje s druhým týmem po základní části semifinále. To se hraje na 3 vítězné duely. Vítěz semifinále pak vyzve ve finálové Korean Series nejlepší tým základní části. finále se hraje na 4 vítězné duely.

S soutěži je implementované pravidlo suplujícího pálkaře (DH). Stejně jako v případě CPBL nebo NPB, se v případě remízy hrají maximálně 3 nastavené směny (v playoff 6). Pokud je stav po dvanácti směnách vyrovnaný, tak utkání končí remízou. V nastavení začínají týmy s prázdnými metami. Každý tým KBO může mít na soupisce 3 cizince, ale v utkání může použít pouze dva.

Zatím co v uplynulém roce fanoušci MLB řešili, že v soutěži až nepřiměřeně stoupá počet homerunů, tak v Jižní Koreji řešili opačný problém. Nové míče totiž létaly mnohem méně a meziročně klesl počet homerunů o více jak 700 z 1754 v roce 2018 na 1014 v roce 2019.

Historie KBO

Soutěž vznikla v roce 1982, kdy měla pouze 6 mužstev. Do soutěže postupně přibývaly další týmy. tím posledním, desátým se stal v roce tým KT Wiz. Nejúspěšnějším celkem historie je tým Kia Tigers, který získal 11 titulů v soutěži. Naopak trojice NC Dinos, Kiwoom Heroes a KT Wiz stále čeká na první úspěch. Posledně jmenovaný také na první postup do playoff.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..