MBOstatní

Velký průvodce KBO (2. díl)

Dnes pro vás máme další díl našeho průvodce jihokorejskou profesionální KBO. V tomto článku si představíme všech deset klubů, které v soutěži nyní působí. Týmy jsou seřazené dle toho, jak skončily v minulé sezoně.

Velký průvodce KBO (1. díl)
Rozpis zápasů

Doosan Bears

Medvědi vstupují do této sezony jako obhájce loňského titulu a v soutěži nyní nenajdeme klub, který by v posledních letech nasbíral více úspěchů, jak Doosan. Bears v posledních pěti letech pokaždé postoupili až do finále soutěže a vytěžili z toho tři tituly. Letos to však s obhajobou budou mít mnohem těžší, protože po sezoně ztratili dost hráčů na volném trhu. Největší ztrátou je rozhodně odchod Joshe Lindbloma, který v minulém roce získal cenu pro nejužitečnějšího hráče soutěže a následně podepsal smlouvu s Milwaukee Brewers.

Kiwoom Heroes

Heroes v loňském roce podruhé ve své historii postoupili do finále, ale tam nestačili na suverénní Doosan. Ačkoliv Kiwoom patří mezi ty mladší účastníky soutěže (do KBO vstoupili v roce 2008), tak v posledních letech patří ke špičce. Od roku 2013 nepostoupili do playoff pouze jednou. Na svůj první titul však Heroes stále čekají. Zajímavé také je, že klub jako jediný v soutěži envlastní žádná velká společnost.

SK Wyverns

Wyverns vyhráli KBO v roce 2018 a i v minulém roce se dostali do playoff. V průběhu offseason sice přišli o nadhazovače Kwan.Hyun Kima, který podepsal smlouvu se St. Louis Cardinals, ale i tak by měli bojovat o postup do playoff. Tam od roku 2000, kdy do soutěže vstoupili, nepostoupili pouze osmkrát. Ve své sbírce mají celkem 4 tituly.

LG Twins

Twins v letech 2017 a 2018 nepředváděli vůbec dobrý baseball a proto v obou případech zůstali před branami playoff. Loni se však dokázali zvednout a po kratší pauze se do vyřazovacích bojů probojovali. Fanoušci Twins však s nostalgií vzpomínají na devadesátá léta, kdy klub pětkrát postoupil do finále a získal své jediné dva tituly. Ten poslední již v roce 1994.

NC Dinos

Dinos v minulém roce otevřeli nový stadion a jejich popularitě to hodně prospělo. Klub vstoupil do KBO teprve v roce 2013, ale v playoff chyběl pouze dvakrát. Jednou to Dinos dotáhli až do finále, ve kterém pak prohráli s Bears. Ve svém kádru mají Dinos několik velmi kvalitních hráčů a dá se očekávat, že i letos budou patřit mezi favority na postup do playoff.

KT Wiz

KT je benjamínkem soutěže, do které vstoupil jako poslední v roce 2015. Zároveň se dá říct, že je i takovým otloukánkem, když klub ani jednou nedokázal postoupit do playoff. Baseballisté KT Wiz dokáží předvádět velmi dobré výkony v jarní přípravě, ale v průběhu sezony to z jejich strany již tak slavné není. Na druhou stranu, jejich mladý tým již nasbíral mnoho zkušeností a letos by to na první pětku mohlo stačit.

Kia Tigers

Tigři jsou bezesporu nejúspěšnějším celkem KBO, když má ve své sbírce celkem jedenáct titulů. Zajímavé je, že když Tigers postoupí do Korean Series, tak z ní pokaždé vyjdou jako vítěz. Nyní však klub potřebuje nabrat opačný směr, než kterým se obíral v posledních dvou letech. Po zisku titulu v roce 2017 Tigers vypadli v playoff v roce 2018. V minulém roce již zůstali mimo vyřazovací boje.

Samsung Lions

Lions patří mezi šestici původních týmů soutěže a zároveň jsou jeden ze dvou celků, který za celé své působení v lize nezměnil název. Klub je druhým nejúspěšnějším v historii soutěže a může se pochlubit již osmi mistrovskými poháry. Naposledy jej hráči Lions mohli pozvednout nad hlavu v roce 2014, kdy získali čtvrtý titul v řadě. O rok později ještě dokázali postoupit do finále, ale v dalších letech pokaždé zůstali před branami playoff.

Hanwha Eagles

Eagles jsou aktuálně v přestavbě svého týmu a i to bylo důvodem, proč loni skončili na předposledním místě tabulky. Na druhou stranu klub hledá svou tvář již od roku 2008, kdy započali dlouhou šňůru sezon bez účasti v playoff. V roce 2018 sice postoupili až do semifinále, ale loni přišel další pád. Eagles mají také nejnižší úspěšnost v lize v Korean series, když z šesti účasti ve finále, se z titulu radovali pouze jednou – v roce 1999.

Lotte Giants

Giants jsou dalším z původních klubů KBO a zároveň druhým, který nezměnil jméno za celou dobu existence. Zároveň jsou z původní šestice nejméně úspěšným celkem, když mají v klubové vitríně pouze dva mistrovské poháry. A tyto tituly si pamatují již jen opravdoví pamětníci, když Giants naposledy opanovali ligu v roce 1992. V posledních dvou letech navíc svým fanouškům moc radosti neudělali a pokaždé skončili na posledním místě tabulky.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..