MBRozhovoryWomen

Češka Adéla hraje baseball v Británii. V ČR ji posílali hrát softbal

Před pár dny Britská baseballová federace zveřejnila informaci, že zakládá ženské reprezentační týmy a soutěže. Británie se tak přidává k řadě dalších zemí, které se snaží dát prostor hrát baseball i něžnější polovině populace.

Obvykle by pro českého fanouška tato zpráva nebyla až tolik zajímavá, ale když se podíváme na jména hráček, které v létě 2019 odehrály první baseballový zápas čistě ženských týmů, tak si nemůžeme nevšimnout jména Adéla Koubová. Mladá Češka totiž dlouhodobě hraje baseball v nižších soutěžích v Británii a tak je logické, že dostala pozvánku na tento historický duel.

„Minulý rok jsem byla v Londýně na stáži, kde jsem začala hrát za London Mets,“ přiblížila nám na náš dotaz sympatická Češka. „Je jsem pak reprezentovala na ženském turnaji. V organizaci Mets jsme dvě ženy a obě jsme tam nakonec hrály.“

Samozřejmě nás zajímalo, jak se česká baseballistka dostala k baseballu. Protože před rozhovorem jsme o ní nemohli najít žádnou zmínku v českých mládežnických soutěžích. Také oslovený specialista na české softbalové scéně její jméno neznal.

„Já jsem začala hrát před pěti lety v Richmondu,“ překvapila nás Adéla. „Již nějakou dobu mne tento sport lákal a když jsem byla poprvé na delší dobu v Anglii, tak jsem si vyhledala tým a napsala jim. Dostala jsem strašně milou odpověď, ať se přijdu podívat, že jim akorát začíná sezóna.“

„V Richmondu právě stavěli nový tým, takže bylo fajn, že jsem nebyla jediný nováček. Baseball si mě plně získal a já jsem nevynechala jediný trénink či zápas. První rok jsem hrála na úrovni Single-A. Další sezóny jsem již působila v Double-A,“ prozradila nám studentka vysoké školy, v oboru architektura, své začátky. Pro české fanoušky je potřeba zmínit, že v Británii mají podobný systém soutěží, jako je tomu v USA. Nejvyšší ligou je NBL a pak následují Triple-A, Double-A a Single-A. Adéla v minulém roce působila v Single-A celku London Mets, který nese název Mustangs.

Při povídání jsme se dostali také k tomu, jestli nezkusila hrát baseball i v České republice. Přeci jen v Británii netráví celé roky, ale pouze část roku. „Když jsem se vrátila v roce 2015 do Čech, tak jsem chtěla hrát baseball i tady a kontaktovala jsem nejprve Eagles a později Kotlářku. Pokaždé to ale skončilo tak, že mi řekli abych hrála softbal. V Kotlářce jsem byla na dvou trénincích, ale nebylo to ono, oproti Británii, kde jsou všemu otevřeni,“ překvapila nás její odpověď.

Rozhovor se díky tomu otočil také k tomu, že Česká baseballová asociace v minulém roce postavila reprezentační tým na premiérové Mistrovství Evropy žen v baseballu. Nedalo se nezeptat, jestli by případně přijala nabídku obléct si český národní dres. „Otázka je, jestli jsem dostatečně dobrá,“ říká skromně Adéla. „Reprezentovat Českou republiku v baseballu, to se nedá odmítnout. Mám tento sport velmi ráda a užívám si tu atmosféru, která v něm je. Jakékoliv příležitosti zahrát si baseball, bych rozhodně ne neřekla.“

Baseball je Adély sport číslo jedna, ale podrobně žádnou soutěž nesleduje. „Abych pravdu řekla, tak MLB nebo Extraligu tolik nesleduji. Mě to baví hlavně hrát,“ přiznává česká baseballistka ve službách London Mets a ještě dodává: „Hřiště v Česku jsou super, narozdíl od Británie, kde je jejich stav docela bídný. Úroveň baseballu v Česku je mnohem vyšší než v Británii, ale díky tomu jsem mohla baseball vůbec začít hrát. Hodně mě potěšilo, že se Britové rozhodli založit ženské týmy,“ říká na závěr našeho povídání Adéla Koubová. Jediná Češka, která hraje organizovanou baseballovou ligu ve Velké Británii.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..