MBMLB

Flashback: No-hitter na drogách

Historie baseballu má bohužel také své stinné stránky. Například užívání různých podpůrných látek, steroidů a drog. Určitě si každý vzpomene na aféry kolem Barryho Bondse nebo Alexe Rodrigueze. Jedním z nejzajímavějších případů je také no-hitter Docka Ellise z roku 1970.

Ellis, v té době člen Pirates, udělal něco, co se dnes zdá skoro nemožné. Odházel no-hitter proti San Diegu Padres, ačkoliv byl pod vlivem LSD. A celý tento příběh je opravdu velice zajímavý. Sám Ellis se totiž k tomuto prohřešku později přiznal a přiblížil, jak to celé probíhalo.

Reklama

Vše totiž začalo již den předem, kdy Ellis odjel navštívit přítele v Los Angeles. Celou noc prohýřili, propili a samozřejmě nechyběly ani drogy. Když se Ellis ráno vzbudil, tak byl přesvědčený, že má nastoupit do utkání až o den později a proto si vzal další dávku LSD. Na jeho omyl ho však po dvou hodinách upozornil přítel a oznámil mu, že večer je startujícím nadhazovačem na stadionu Padres. Ellis tak spěchal na letiště, aby stihl letadlo směrem do San Diega. To se povedlo a na stadion dorazil devadesát minut před začátkem utkání.

Po letech pak vzpomínal na to, že v zápase pořádně necítil míč v ruce a neviděl svého catchera. Navíc jej „trápili“ také halucinace. „Ve čtvrté směně jsem měl bláznivou vidinu, že hlavním rozhodčím je Richard Nixon. V jednom případě jsem si myslel, že nadhazuji míč Jimimu Hendrixovi.“ Dnes se zdá až neuvěřitelné, že se mu v tomto stavu povedlo dosáhnout na no-hitter.

Stále se však objevují názory, že tvrzení Ellise není pravdivé. Ellisovo přiznání totiž přišlo až v roce 1984, kdy už jeho příběh nebylo možné ověřit. Jeho tvrzení však potvrzuje fakt, že Dock byl známý svým bouřlivým životem plným alkoholu a drog. Na druhou stranu byl také velmi dobrým baseballistou a s Pirates vyhrál v roce 1971 Světovou sérii.

V roce 1974 se opět připomněl bláznivým kouskem, když se rozhodl, že trefí nadhozem každého hráče z lineupu Cincinnati. Reds byli v té době největším rivalem Pirates a Ellis se rozhodl tuto rivalitu pojmout svým způsobem. Postupně tak trefil nadhozem Peta Rose, Joea Morgana a Dana Driessena. Ačkoliv se pak strašně snažil trefit také Tonyho Pereze, tak se mu to nepovedlo a tento pálkař Reds o čtyřech nepřesných nadhozech získal metu zdarma. Také pátý pálkař Cincinnati byl terčem Ellise, ale po dvou nadhozech to již nevydržel manažer Pirates Danny Murtaugh a svého nadhazovače stáhl ze hry. Ellis tak trefil první tři pálkaře, což se dodnes nikomu nepovedlo zopakovat. Navíc za celou směnu nehodil jediný strike.

Po skončení kariéry se však dokázal umínit a dokonce pomáhal drogově závislým v amerických věznicích. Jeho bouřlivé mládí jej však později dostihlo a v roce 2008 umírá na cirhózu jater.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..