ČeskoMB

EXL: Matěj Menšík letos podal historický výkon

Pokud se letos podíváme do statistiky baseballové Extraligy, tak nám nemůže uniknout také výkon Matěje Menšíka. Ten jednoznačně opanoval tabulku homerunářů, když jako jediný zaznamenal dvouciferný počet odpalů za plot. A, co je ještě zajímavější, druhý v pořadí nedosáhl ani 50% homerunů brněnského pálkaře.

Podobnou dominanci jsme naposledy viděli v roce 2014, kdy Jakub Sládek odpálil v základní části 17 homerunů a druhý Matěj Hejma jich měl 9. Mnohem zajímavější je však pohled na počet homerunů v jednom utkání. Teprve tehdy si uvědomíme, jak hodnotný byl letošní výkon Matěje Menšíka. Ten totiž svých 11 homerunů zaznamenal ve zkrácené sezoně, kdy nastoupil do všech osmnácti zápasů svého týmu. To dělá 0,611 homerunu na jedno utkání. Pouze Jiří Víšek v roce 2000 měl tento poměr lepší – 0,645.

Pokud by se základní část hrála na 36 utkání, což by odpovídalo pravidlům z minulosti, kdy týmy odehrály po 35 duelů, tak by mohl Matěj Menšík dokonce překonat letitý rekord Jiřího Víška. A to jej bývalý hráč SaBaTu a Eagles vytvořil ještě v éře, kdy nemuseli hráči používat striktně pouze dřevěné pálky. Ale to už jsou pouze taková kdyby a na ty se ve sportu nehraje. I tak by však letošní výkon Matěje Menšíka neměl upadnout v zapomnění. Navzdory tomu, že působí v týmu s nejkratším hřištěm v soutěži.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..