ČeskoMB

Jakub Kubica letos nezná slovo strikeout

V české baseballové Extralize v letošní sezoně nyní najdeme pouze jednoho hráče, který zatím nebyl strikeout. Samozřejmě pokud se budeme dívat na baseballisty, kteří mají na svém kontě alespoň 21 stavů na pálce (at-bat). Tím se může pochlubit dvaadvacetiletý Jakub Kubica z Arrows Ostrava.

Ostravský pálkař v pondělním utkání proti SaBaTu svou sérii natáhl již na 48 at-bat a 73 PA (plate apperance = počet všech účastí na pálce, včetně met zdarma, sebeobětovacích odpalů nebo trefení nadhozem). Když k tomu propočteme poslední zápas loňské Czech series, tak se dostaneme na číslo 78 PA. Jak sám hráč ale říká, není to pro něj až tak podstatné. “Tuto sérii nesleduju, snažím se na to nemyslet. Přijde mi to jako nepodstatná statistika,” řekl pro náš server. 

V loňském roce měl přitom Jakub 14 strikeoutů pouze v základní části. Zajímalo nás proto, jestli letos dělá něco jinak. “Změnil jsem přes zimu trošku styl pálení a od prvního zápasu se cítím skvěle takže švihám častěji. Roky předtím jsem šel víc do stavu a tudíž přicházelo víc strikeoutů. Je taky možné že je to tím že úroveň nadhazovačů není tak vysoká jako roky předtím,” dodává ostravský pálkař, který letos vstoupil do šesté extraligové sezony a navzdory svému věku patří již mezi zkušenější hráče.

V týmu Arrows se však má od koho učit, vždyť součástí mužstva je nestárnoucí Aleš Navrátil. “S Alešem pracujeme každou zimu společně na palce a vždy si i během sezony říkáme chyby které u sebe vidíme. Ale že by nějak ovlivnil sérii bez SO, to se říct nedá,” usmívá se Jakub. Samozřejmě vznáším námitku, protože Aleš v minulém roce zaznamenal pouze 1 strikeout v 92 at-bat základní části. “Aleš měl jeden SO protože pálí vždy první nadhoz, což já dělám hodně výjimečně,” upozorňuje mně mladík z týmu Arrows.

Zdá se však, že v Ostravě mají štěstí na hráče, kteří umí odehrát sezonu bez jediného strikeout. V roce 2009 se to povedlo filipínskému hráči Jon Jon Roblesovi, který v 96 at-bat neměl ani jeden strikeout. Pokud bychom ale brali v potaz statistiku PA, tak ještě lepší sezonu pak bez strikeoutu odehrál Kubánec Hernández Barrios Basilio v dresu Eagles Praha v roce 2008. Ten byl bez strikeoutu při 108 PA (Robles 106 PA). Tyto čísla ve zkrácené základní části letos Jakub jen těžko vyrovná, ale spolu s Nadstavbou je může i překonat. 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..