MBMLB

MLB: TOP 5 prospektů pro sezonu 2020

V noci ze čtvrtku na pátek se konečně rozehraje nejlepší baseballová liga světa MLB. Ještě než začne, pojďme se podívat na 5 nejlepších prospektů.

Tento žebříček jsem sestavoval v průběhu dnešního dne a ještě než jsem jej vydal, tak přišla překvapivá zpráva, že Gavin Lux nebude v A-týmu Dodgers pro Opening Day. Tak jsem jej z TOP 5 vyřadil (ačkoliv byl původně na čtvrtém místě). Samozřejmě na sportu je krásné to, že hráči i týmy můžou překvapit i zklamat. I proto v průběhu sezony může vyskočit někdo, koho jsem do žebříčku TOP 5 nevybral.

Ještě než se podíváme na ty nejlepší, tak zmíním další hráče, kteří se těsně do nejlepší pětky nedostali, ale rozhodně stojí za to je sledovat. Tím prvním je Cristian Pache z Atlanty, který loni předváděl dobré výkony v Double-A a Triple-A. Mezi nadhazovači možná zaujme Nate Pearson z Toronta, jemuž naměřili rychlost fastballu 100 mil v hodině. Nebo velký talent Oaklandu Jesus Luzardo, který si již loni odkroutil debut v MLB. Zmínit musíme také rivala Martina Červenky z Orioles Adleyho Rutschmana. Tento dvaadvacetiletý talent a jednička draftu 2019 by také mohl dostat šanci v této sezoně.

5. Casey Mize, Detroit Tigers

Embed from Getty Images

Caseyho draftovali Tigers z prvního místa draftu 2018 a v minulém roce v MiLB ukázal, že talent rozhodně má, když v jednadvaceti startech zaznamenal ERA 2.55. Celkem Mize odházel 109 směn a zaznamenal v nich 106 strikeoutů. Ještě lépe vypadá jeho WHIP (mety zdarma a hitu na jednu odházenou směnu), kde se dostal pod hranici 1.00 (0.94). V Double-A dokonce odházel no-hitter. Možná se mnou nebudete souhlasit, ale v organizaci Tigers již nyní patří mezi nejlepší nadhazovače. V úvodu sezony jej sice v sestavě Detroitu neuvidíme, ale je velmi pravděpodobné, že se v ní objeví v průběhu sezony.

4. MacKenzie Gore, San Diego Padres

Embed from Getty Images

Nejvýše postavený nadhazovač v tomto žebříčku. MacKenzie by měl v letošní zkrácené sezoně dostat příležitost v hlavním týmu Padres. V minulém roce totiž v MiLB (AA a A) ukazoval, že ne darmo si jej Padres vybrali v prvním kole draftu 2017. Jednadvacetiletý nadhazovač totiž v 101 odházených směnách zaznamenal 135 strikeoutů, 1.69 ERA a 0.83 WHIP. Po Chrisu Paddackovi další hráč, který by měl být budoucností týmu na kopci Padres.

3. Jo Adell, Los Angeles Angels

Embed from Getty Images

Desátá volba draftu 2017 Jo Adell již odehrál na farmě tři sezony a v nich jen potvrzoval svůj talent. V minulém roce naskočil do 76 zápasů a jeho čísla .289/.359/.475 určitě dělají radost všem fanouškům Angels. Fanouškům u nás se obzvlášť připomněl loni na podzim, kdy oblékal dres USA na turnaji Premier 12. tam patřil mezi nejlepší hráče, když se jeho pálkařský průměr vyšplhal až na .394.

2. Luis Robert, Chicago White Sox

Embed from Getty Images

.328/.376/.624, 32 homerunů, 92 RBI, 108 doběhů a 36 ukradených met ve 122 zápasech v MiLB (AAA, AA i A+) v roce 2019 zaznamenal Luis Robert. Ještě někdo pochybuje, že je tento talentovaný Kubánec připravený na MLB? V Chicagu o tom rozhodně nepochybují a i proto Luisovi v zimě nabídli šestiletou smlouvu na 50 milionů dolarů, aniž by odehrál jediný zápas v Major League. Rozhodně kandidát na cenu pro nejlepšího nováčka roku.

1. Wander Franco, Tampa Bay Rays

Embed from Getty Images

Devatenáctiletý talent z Dominikánské republiky je podle mnoha žebříčků aktuálně největším talentem v systémech organizací MLB. Ukázal to i v uplynulých dvou sezonách na farmě, kde odehrál 175 utkání s čísly .336/.405/.523. Aktuálně se Wander Franco sice nenachází na čtyřicetičlenné soupisce pro MLB, ale bude připravený v kempu na to, že jej klub může povolat do A-týmu. I v kempu však kolem sebe bude mít hodně kvalitních hráčů se zkušenostmi z MLB, od kterých se může učit a pokud ne letos, tak v příštím roce bychom jej v MLB rozhodně měli vidět.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..