MBOstatní

Mistrovství Evropy 2021 bude hostit Itálie. Nově si jej zahraje 16 týmů

V pondělí Evropská baseballová konfederace (CEB) přidělila pořadatelské práva na Mistrovství baseballu v roce 2021 Itálii. To se odehraje v září na severozápadu Itálie v regionu Piedmont.

Velkou novinkou však bude počet týmů. Evropský šampionát se totiž rozšíří z dvanácti mužstev na 16. Zatím ale nebyl zveřejněný klíč, jakým způsobem se kvalifikují čtyři nové krajiny. Každopádně pro českou reprezentaci se nic nemění a jistotu účasti na turnaji samozřejmě má. Češi budou obhajovat páté místo z ME v roce 2019.

Dočká se i Slovensko?

Protože zatím nebyl zveřejněný klíč pro nasazení zbylých týmů pro ME 2021, tak můžeme spekulovat, jaký model CEB zvolí. Pravděpodobnou variantou je, že se ještě před zářijovým turnajem odehraje odložené Mistrovství Evropy B-kategorie a z něj pak na Mistrovství Evropy A-kategorie postoupí první čtyřka. Otázkou je, kdy by se tento turnaj měl odehrát, protože pro mnoho krajin by mohlo být komplikací naplánovat termínovku se dvěma hlavními turnaji. Obzvlášť v této nejisté době, kdy stále nemáme pod kontrolou nemoc Covid-19.

Druhou variantou je poslat nahoru první čtyři týmy z loňského evropského šampionátu B-kategorie. Problémem je, že Izrael si již postup vybojoval a soutěžil v A-kategórii v minulém roce. Takže jeho místo by musel zabrat někdo z dvojice Řecko-Slovensko.

Další možností je doplnit zbylé týmy dle žebříčku WBSC. Tady by se črtala velká šance pro Slovensko, které je aktuálně 14. nejlepší krajinou v Evropě. Jenže i tento systém má své slabiny, vždyť například Chorvatsko a Švédsko, tedy země které hrály na loňském turnaji, jsou v žebříčku až za Slovenskem (17 resp. 20).

Herní systém

Neznámý je také herní systém turnaje. Pro tomto počtu týmů však nejvíce v úvahu přichází rozdělení mužstev do dvou nebo čtyř skupin. Podle dostupných informací by se mělo hrát na třech stadionech – Turin, Avigliana a Settimo Torinese.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..