MBMLB

MLB: Soto a LeMahieu vyhráli pálkařský titul. Bieber má Triple Crown

Nedělními zápasy skončila základní část Major League Baseball a fanoušci tak poznají nejlepší hráče v jednotlivých statistikách jak mezi pálkaři, tka mezi nadhazovači.

V Národní lize byl nejlepším pálkařem mladý Juan Soto z Washingtonu Nationals. Ačkoliv Nationals nepostoupili do playoff a neobhájí tak loňský titul, tak jejich fanoušci mají alespoň malý důvod k radosti. Soto se totiž v jednadvaceti letech stal nejmladším, který měl nejlepší pálkařský průměr v sezoně v Národní lize. Překonal tak Pete Reisera, který měl v roce 1944, kdy vyhrál pálkařský titul, dvacet dva let. Soto naskočil do zápasu proti Mets a získal v něm metu zdarma a jeden úspěšný odpal. Poté jej trenéři stáhli ze hry, aby mu uchovali naději na zisk prvenství v lize. To nakonec s průměrem .351 získal.

Ještě lepší výkon předvedl v Americké lize D.J. LeMahieu z New York Yankees. Ačkoliv jeho tým prohrál 6 z posledních osmi utkání základní části, tak LeMahieu hrál velmi dobře. V nedělním zápase proti Miami si vylepšil své statistiky, když zaznamenal další 2 hity ze tří at-bat. Tím se dostla na průměr .364, což byl nejlepší výkon letošní sezony. Stal se tak pouze čtvrtým hráčem historie Yankees, který vyhrál pálkařský titul v MLB. Před ním se to povedlo pouze trojici Mickey Mantle (.353 v roce 1956), Joe DiMaggio (.381 v roce 1939) a Lou Gehrig (.363 v roce 1934). Navíc LeMahieu se stal pouze druhým hráčem historie (a první od roku 1903), který vyhrál pálkařský titul v Americké i Národní lize, když v roce 2016 svůj první získal jako hráč Colorada Rockies.

V soutěži nejlepších homerunářů letos nejlépe uspěl další hráč New York Yankees Luke Voit, který ve zkrácené sezoně odpálil 22 homerunů. Za ním skončila dvojice Jose Abreu (19) a Marcell Ozuna (18).

Nadhazovač Cleveland Indians Shane Bieber letos opanoval statistiky v Americké lize a stal se prvním nadhazovačem do roku 2006, který získal pomyslnou Triple Crown. Ta patří nadhazovači, kteýr má nejlepší čísla v kolonkách výhry-ERA-strikeouty. Bieber v letošní sezoně zaznamenal 8 výher, ERa 1.63 a 122 strikeoutů. I díky tomu Indians s bilancí 35-25 skončili na druhém místě Centrální divize Americké ligy. bieber se tak stal jedním z favoritů na zisk CY Young Award.

V Národní lize nejvíce strikeoutů zaznamenal Jacob deGrom z New York Mets, kterému se povedlo opanovat statistiky ligy i v minulém roce. Před ním se to v dresu Mets povedlo legendárnímu Davidu Conemu v letech 1990 a 1991.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..