MBMLB

MLB: Začínají divizní série Americké ligy. Co nás čeká?

Již dnes začne další fáze vyřazovacích bojů Major League Baseball prvními zápasy. Pojďme se podívat, co nás čeká a nemine.

Velmi důležitým faktorem divizních sérií bude hlavně dostatečná kvalita na nadhozu a v bullpenu. Tím, že mezi jednotlivými zápasy tentokrát nebudou volné dny, tak týmy budou potřebovat víc, než jen 3 kvalitní startéry pro jednu sérii. Zápasy 4 a 5 tak nabídnou zajímavé taktické šachy. Navíc se tentokrát všechny duely budou hrát na neutrální půdě, když celky z Americké ligy budou bojovat v Kalifornii a ty z Národní zase v Texasu. Menší výhoda to tak bude pro týmy ze Západních divizí, protože ty letos odehrály několik zápasů i na těchto stadionech.

Astros vs. Athletics

Embed from Getty Images

Pokud máte rádi náboj a napětí, tak si rozhodně nenechte ujít tuto sérii. Oba týmy totiž mají v letošní sezoně za sebou několik vzájemných duelů a 9. srpna dokonce menší kontroverzi, která skončila několikazápasovými tresty pro Ramona Laureana z Oaklandu a trenéra Houstonu Alexe Cintrona.

Astros v letošním playoff nemůžou počítat se službami Justina Verlandera, který podstoupil operaci lokte (Tommy John) a také jim kvůli zranění lokte chybí closer Roberto Osuna. Velkou ztrátu hlásí také Oakland, kterému nepomůže Matt Chapman, jenž patří mezi nejlepší hráče třetí mety v soutěži. I tak ale mají oba týmy mnoho talentovaných hráčů. Astros potáhne hlavně pálka, když se jejich lineup oproti posledním třem sezonám příliš neobměnil a jednou klub dotáhl k výhře ve Světové sérii. Na kopci to bude hlavně Zack Greinke.

Kvalita na pálce je i v Oaklandu. K tomu mají na kopec připraveného bývalého hráče Astros Mike Fierse, talentovaného nováčka Jesuse Luzarda a hlavně mají velmi kvalitní bullpen v čele s Liamem Hendriksem.

Jak táto série dopadne ještě nevíme. Něco napovědět můžou vzájemné zápasy ze základní části, kdy se oba týmy spolu utkaly desetkrát. V sedmi případech zvítězil Oakland. Zkušensoti v playoff zas mluví pro Houston. Pokud bych měl tipovat, tak tady pravděpodobně rozhodne až pátý zápas.

Yankees vs. Rays

Embed from Getty Images

Pohled na tuto sérii začnu další menší predikcí. dovolím si říct, že vítěz této série bude nakonec reprezentovat Americkou ligu ve Světové sérii. Ale nedovolím si odhadnout, kdo zvítězí a opět se nebudu divit, když se série natáhne na 5 utkání. Spíše však věřím Rays ve čtyřech duelech.

Na druhou stranu je pravdou, že Rays mají letos velmi dobrý tým a také formu. Základní část ukončili s nejlepší bilancí v Americké lize. Ve Wild Card Series si ve dvou zápasech poradili s Torontem, když jejich nadhazovači povolili pouze 3 doběhy a zaznamenali 23 strikeoutů. Také na kopci je kvalita lehce na jejich straně a Blake SnellTyler Glasnow by si mohli poradit s pálkaři Yankees. Klíčovým může být pro vývoj série výkon Charlieho Mortona, který se pravděpodobně dostane na kopec ve třetím duelu. Již loni ve třetím duelu ALDS proti Houstonu to byl právě on, kdo startoval za Rays a nakonec z toho byl famózní výkon, kdy v pěti směnách zaznamenal 9 strikeoutů a pouze jeden umožněný doběh.

Kvalita Yankees je zase hlavně na pálce, což Bombers předvedli v posledních zápasech základní části i ve Wild Card Series. Pokud jde o nadhoz, tak velké břímě odpovědnosti padne na Gerrita Colea, který bude mít za úkol vyhrát první utkání. Pokud by se série dostala do zápasů číslo 4 a 5, tak bude mít manažer Aaron Boone těžkou hlavu. S největší pravděpodobností bude chtít do zápasu poslat ověřeného startéra, nikoliv bullpen. Z loňského playoff si totiž nese nepříjemnou zkušenost, když v šestém duelu ALCS proti Houstonu vsadil v úvodu na Chada Greena, jenž povolil 3 doběhy hned v úvodní směně. Yankees tento duel nakonec prohráli po památném walk-off homerunu José Altuveho a tím jim také skončila sezona.

Ideální pro Yankees by tedy bylo, aby v prvním utkání šli rychle do vedení a mohli Colea stáhnout nejpozději po páté směně. Tím pádem by mohli uvažovat nad jeho nasazením v případném pátém rozhodujícím utkání.

Přidejte se do našeho fóra na Discordu. Rozebíráme v něm aktuální dění v Extralize, MLB, ale také v dalších světových soutěžích. Stačí kliknout na
https://discord.gg/rDMECf8

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..