MBMLB

MLB: Začínají divizní série Národní ligy. Co nás čeká?

Den po startu divizních sérií se rozehrají také zbylé dvě série v Národní lize. Pojďme se proto blíže podívat i na ně.

Velmi důležitým faktorem divizních sérií bude hlavně dostatečná kvalita na nadhozu a v bullpenu. Tím, že mezi jednotlivými zápasy tentokrát nebudou volné dny, tak týmy budou potřebovat víc, než jen 3 kvalitní startéry pro jednu sérii. Zápasy 4 a 5 tak nabídnou zajímavé taktické šachy. Navíc se tentokrát všechny duely budou hrát na neutrální půdě, když celky z Americké ligy budou bojovat v Kalifornii a ty z Národní zase v Texasu. Menší výhoda to tak bude pro týmy ze Západních divizí, protože ty letos odehrály několik zápasů i na těchto stadionech.

Marlins vs. Braves

Embed from Getty Images

Marlins opět píšou zajímavý příběh. Mladý tým, který na začátku zkrácené sezony skolila epidemie nemoci Covid-19 a pak museli dohánět ztrátu necelých dvou týdnů. Do playoff se probojovali díky rozšířenému playoff, ale hned v prvním kole zdolali Chicago Cubs na jejich hřišti.

Naopak Atlanta potřetí v řadě vyhrála Východní divizi Národní ligy, hlavně díky produktivní pálce (Marcell Ozuna, Ronald Acuna Jr., Freddie Freeman) a silnému bullpenu. V rotaci jim sice chybí Mike Soroka, ale pro playoff se do ní vrátil Max Fried. Ten proti Reds ve Wild Card Series ukázal, že házet umí, když v sedmi směnách nepovolil ani jeden doběh. Že jsou favoritem této série, o tom není žádná. I v základní části ve vzájemných zápasech brali Braves 6 výher a 4 prohry. Jejich největší devízou jsou zkušenosti, když v týmu Marlins najdeme pouze dva hráče, kteří si v minulosti zahráli playoff MLB. Pokud tedy nepočítáme zraněného Starlinga Marteho.

Jenže…

Marlins zatím v historii klubu neprohráli sérii v playoff. Mladické nadšení, které ukázali proti Cubs se může proměnit v zvýšené sebevědomí. Pokud by se jim povedlo zvítězit v prvním utkání série, tak se můžeme klidně dočkat překvapení. A na lavičce mají Dona Mattinglyho. Jestli to bude stačit na postup? Spíše ne, ale nezapomínejme, že míč je kulatý a stát se může cokoliv.

Dodgers vs. Padres

Embed from Getty Images

Když jsem si v pondělí ráno rozepisoval tento článek, tak jsem měl napsané, že Dodgers přes Padres jistě postoupí. Jenže pak přišla zpráva, že do sestavy Padres by se měl pro tuto sérii vrátit Mike Clevinger, což trochu mění poměr sil. Ačkoliv ztráta Dinelson Lameta bude citelná, obzvlášť když se hraje bez volných dní. Na druhou stranu bullpen Padres ukázal, že umí zahrát dobře, když se na něj v playoff spoléhá. A jejich pálka rozhodně budí respekt. Hlavně Manny Machado se rozehrál k fantastickým výkonům. K němu si přidali i mladíci, kteří do LA svými výkony vzkázali, že Padres rozhodně nebudou tak jednoduchý soupeř, jako Brewers.

Naopak Dodgers jsou stále považovaní za hlavního favorita na letošní vítězství ve Světové sérii. V této sezoně navíc mají pozitivní bilanci se všemi týmy, proti kterým nastoupili. I Padres porazili v šesti případech z deseti. Navíc mají na kopci trojici Walker Buehler, Dustin May a Clayton Kershaw.

Zajímavé je, že oba celky se v historii MLB ještě nikdy spolu nestřetly v playoff. Letos tomu bude poprvé. A povede se Padres sesadit Dodgers z trůnu Národní ligy? Tentokrát asi ještě ne, ale rozhodně je můžou potrápit.

Přidejte se do našeho fóra na Discordu. Rozebíráme v něm aktuální dění v Extralize, MLB, ale také v dalších světových soutěžích. Stačí kliknout na
https://discord.gg/rDMECf8

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..