MBOstatní

NPB: Kdo se v pondělí stane jedničkou draftu?

Již jen poslední hodiny zbývají do letošního draftu japonské NPB. V letošním roce nenajdeme jednoho hlavního favorita, ale rovnou tři – Takahisa Hayakawa, Teruaki Sato a Hiroto Takahashi. V následujících řádcích si proto všechny tři hráče představíme.

Hiroto Takahashi má asi největší šanci stát se jedničkou letošního draftu. Tento osmnáctiletý nadhazovač již nyní hází míče neuvěřitelnou rychlostí. Podle skautů jeho fastbally atakují 153 km/h. O tohoto nadhazovače již projevilo zájem 7 klubů soutěže a podle japonských médií je například pro klub pro Chunichi Dragons (kteří vybírají jako první, i když podmínky NPB draftu jsou trochu odlišné od MLB) jednoznačnou prioritou.

Teruaki Sato je podle japonských médií nejlepším pálkařem, kterého si v letošním draftu můžou týmy vybrat. Sato odehrál převážnou většinu posledních sezon na třetí metě a je znám hlavně jako silový pálkař. V roce 2018 Sato v podzimní lize v dresu Kansai University získal cenu pro nejužitečnějšího hráče, když dosáhl pálkařský průměr 0,354 a 0,998 OPS. Na jaře 2019 byl zařazen do sestavy ligy právě jako třetí metař, když měl průměr 0,333 s ještě působivějším 1,107 OPS. Podle skautů Sato v posledních měsících výrazně zapracoval na své disciplíně v pálkařském boxu a stal se velmi nebezpečným hitterem. Jeho nevýhodou může být, že nepůsobí v lize Big6 v Tokyu, která má přeci jen o něco vyšší úroveň. I tak je ale o jeho služby zájem. Ve svém hledáčku jej mají Tigers, Giants, Hawks, Lions a Buffaloes. Posledně jmenovaný klub má zájem vybrat si tohoto hráče již v prvním kole. Také v Lions a Hawks by našel uplatnění, jelikož oba týmy potřebují omladit svůj lineup. V týmu Buffaloes má ale největší šanci, že by se dostal do NPB hned v nadcházející sezoně.

Takahisa Hayakawa je podle skautů nejlepším nadhazovačem-levákem, který bude v letošním draftu na výběr. Také jeho fastbally lítají velmi rychle, když mu skauti naměřili maximum 155 km/h. Největší zájem o tohoto hráče má tým z jeho rodného města Chiba Lotte Marines. Jeho zástupci již veřejně oznámili svou snahu podepsat tohoto mladíka. Nadhazovač, který měl na Univerzitě průměr 10,49 strikeoutů na 9 směn bude ale v hledáčku více mužstev soutěže. Japonská média spekulují, že by mohl skončit v některém z následujících mužstev – Carp, Baystars, Swallows, Marines, Eagles a Fighters.

Samozřejmě, nejsem žádný specialista na japonský univerzitní a středoškolský baseball. Navíc jsem odkázaný na anglicky psané média o japonském baseballu a může se stát, že jedničkou draftu se stane ještě někdo další. Mimo zmíněné tři mají velké šance také nadhazovači Daikai ItoShunsuke Nakamori. Jak to celé dopadne se dozvíme v pondělí dopoledne.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..