ČeskoMB

Rusko poprvé vítězem Pražského baseballového týdne

V sobotu se na Eagles Parku hrálo finálové utkání mezi Českou republikou a Ruskem. Oba celky si mohly spravit chuť, když v minulém roce vypadly v semifinále turnaje (Češko reprezentoval tým U23 – pozn.red.).

Ruská reprezentace postavila na kopec bývalý prospekt Minnesoty Twins Andreje Lobanova. Český tým vsadil na bývalého hráče organizace Baltimore Orioles, nyní ve službách pražské Kotlářky, Jana Nováka. A byli to reprezentanti Ruska, kteří do zápasu vlétli dobře a v prvních dvou směnách měli několik dobrých kontaktů. Česká reprezentace však zahrála velmi dobře v obraně a udržela nulu. Obzvlášť akrobatický zákrok Marka Minaříka v pravém poli ve druhé směně a následný out na první metě zvedli diváky ze sedadel.

Češi zaznamenali první hit až v dohrávce druhé směny, kdy zaznamenal dvoumetový hit Jakub Malík. Ten o chvíli později doběhl pro první bod českého týmu. Češi pak dokázali přidávat další doběhy a za stavu 3-0 byl v dohrávce páté směny Lobanov vystřídán Konstantinem Porchunem.

V osmé směně poslali čeští trenéři za stavu 4-0 na kopec Borise Bokaje. Proti němu Rusové dokázali při jednou outu zaplnit všechny mety a pak sérií tří hitů v řadě otočili skóre na 4-5. Češi na tento obrat zareagovali střídáním nadhozu a na kopec šel místo Bokaje Filip Čapka. Ten si pak pomohl i povedeným pickoffem na druhé metě a zastavil tak ruský útok.

Do dohrávky deváté směny poslali Rusové na kopec talent Philadelphie Phillies Antona Kuzněcova. Ten však nejdříve daroval metu zdarma Petru Zýmovi a následně udělal chybu po ulejvce Filipa Smoly. Češi tak měli bez outu dva běžce ve skórovací pozici. Jakub Hajtmar pak sebeobětovacím odpalem stáhl vyrovnávající doběh. Následně Martin Mužík poslal míč až na plot, ale Rusové dokázali tečovat Filipa smolu před domácí metou. Mužík byl těsně safe na třetí metě, což slibovalo velké drama. Při dvou outech tak šel na pálku Marek Chlup, ale ten nedokázal poslat míč do hry a po strikeoutu se šlo do nastavení.

V desáté směně Rusko odskočilo do vedení 9-5 i zásluhou třímetového odpalu Luise Valienteho. Český tým tka měl před dohrávkou velmi složitou pozici. Domácí hráči pak proti Kuzněcovovi nedokázali přidat žádný úspěšný odpal a Ruská reprezentace se tak můžou radovat z prvního zlata na Pražském baseballovém týdnu (v roce 2009 zvítězil výběr Moskvy).

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   R H E
 Rusko 0 0 0 0 0 0 0 5 0 4   9 12 1
 Česká Republika 0 1 0 1 2 0 0 0 1 0   5 9 2

Na třetím místě na letošním turnaji skončila reprezentace U18, která se zapojila až do bojů o 3.-5. místo, kde porazila Prague Selection i International Stars.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..