ČeskoMB

Komentář: Změny v Extralize klubům navzdory?

Českou baseballovou Extraligu čekají v nejbližších sezonách změny. Tyto změny nevzbudily tolik negativních emocí, jak tomu bylo v případě rozšiřování Extraligy před několika lety. Pokud ale zástupci klubů ČBA něco v osobních rozhovorech vyčítají, tak je to spíše komunikace a prezentace daných změn.

Všimněte si hlavně předchozí větu. Problémem nejsou samotné změny, ale způsob jakým k nim došlo a zároveň i samotné zdůvodnění. Jeden ze zástupců regionálních klubů, které hrají krajský přebor nám dokonce sdělil, že s nimi snad žádná varianta projednávána nebyla. Největším problémem pro nespokojené představitelé klubů je hlavně to, že jim zástupci Výkonného výboru ČBA nejdříve v průběhu mítinku neprezentovali model, jenž byl následně schválený. To víceméně potvrdil i sám Tomáš Ovesný v podcastu On_Deck.

Kluby Extraligy a také 1. ligy se měly možnost k případným změnám vyjádřit do 31.10. přes dokument “Dotazník pro ligové kluby”. Redakce Milujeme Baseball má závěry tohoto dotazníku k dispozici a po nahlédnutí do něj vidíme zajímavé závěry. Pro stávající model s deseti týmy Extraligy se totiž postavila čtveřice mužstev z letošní TOP 6. Proti byli pouze Arrows a Hroši. Z mužstev, které hrály baráž by tento systém zachovalo 5 zástupců proti třem, kteří dali přednost jiným variantám.

Druhý model 6+6, který Tomáš Ovesný navrhoval jako svůj prioritní a měl rozšířit počet klubů, které by hrály Extraligy, narazil hlavně u celků z nižších soutěží. Z prvoligových klubů pro něj byli pouze Skokani Olomouc. Pokud jde o zúžení Extraligy na 8 mužstev, to mělo podporu pouze mezi třemi zástupci Extraligy (Arrows, Kotlářka, Hroši). V rámci prvoligových klubů byly pro 4, proti 3 kluby.

Co ještě dotazník ukazuje? Že se kluby v Extralize i 1. lize shodují na omezení počtu cizinců na soupiskách i v zápasových sestavách. 8 extraligových klubů by bylo za změnu v počtu cizinců v sestavě z pěti na čtyři a zároveň 2 v zápase. Zástupci Arrows nevadí snížení počtu na 4 hráče na soupisce, ale navrhuje možnost použít 3 hráče v zápase. Druhým celkem s nesouhlasným stanoviskem bylo Blansko.

Mnohem zajímavěji vypadaly odpovědi na dotaz, aby druhý zápas série nadhazoval povinně český nadhazovač. Z týmů TOP 6 s touto variantou souhlasily pouze Draci a Kotlářka. Z barážových celků se k nim přidaly Blansko, SaBaT a všechny prvoligové týmy.

Pokud jde o případný návrat Českého baseballového poháru do kalendáře, tak tady se asi comeback příliš očekávat nedá. Z Extraligy bylo pro pouze 5 klubů, ale všechny to podmiňovaly finančním bonusem při případném úspěchu. Z prvoligových klubů zájem projevily jenom Bučovice a Domažlice.

Jak nám potvrdil řekl jeden z členů VV, tak dotazník měl posloužit spíše jako sonda názorů ze strany klubů. Zdá se ale, že ne všichni tento záměr tak pochopili. Ukazuje se tedy, že ČBA některé své kroky směrem ke klubům (i veřejnosti) vysvětluje nedostatečně a dochází tak ke zbytečným třenicím. Na druhou stranu, stále může být hůř. Obzvlášť když vidím chabou komunikaci ze strany CEB.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..