MBOstatní

NPB: Fukuoka je počtvrté v řadě japonským mistrem

Až příliš jednoznačný průběh měla letošní finálová série mezi Fukuokou Softbank Hawks a Yomiuri Giants. Vítěz Pacifické ligy totiž zdolal první tým Centrální ligy 4-0 na zápasy.

Hned od prvního utkání bylo jasné, že letos je kvalita a aktuální forma jednoznačně na straně Hawks. Hráči Yomiuri nedokázali najít ztracenou formu z první poloviny základní části a svého soupeře výrazněji nepotrápili. Ve třetím utkání série dokonce hrozilo, že proti nadhazovačům Fukuoky nedokáží zaznamenat ani jeden úspěšný odpal. Teprve v deváté směně překazil no-hitter Yoshihiro Maru (YouTube). Hawks tak v Japan Series prohráli již devět zápasů v řadě, čímž vyrovnali negativní rekord soutěže.

Naopak Fukuoka potvrzuje, že vedení mužstva dokázalo poskládat fenomenální tým, který vyhrál již počtvrté v řadě mistrovský titul. Navíc podruhé v řadě zvítězil v Japan Series 4-0 na zápasy, což se před nimi nikomu v historii nepovedlo. Aktuálně Hawks mají na svém kontě sérii dvanácti výher ve finále NPB v řadě. Ve vyřazovacích bojích je jejich série dokonce dlouhá již 16 utkání, což je také nový rekord NPB.

Fanoušci v Japonsku již nyní mluví, že v týmu Fukuoky můžeme sledovat jednu z nejúspěšnějších dynastií v historii NPB, které může konkurovat snad pouze tým Giants z padesátých let minulého století. Hawks mají skvělý mix zkušených i mladých hráčů, z nichž nejvíce vyniká Yuki Yanagita nebo MVP letošního finále Ryoya Kurihara. V historii Japan Series bylo více dominantní snad pouze vítězství Chiba Lotte Marines nad Hanshin Tigers v roce 2005. Mariners měli tehdy skóre 33-4, přičemž Hawks letos 26-4.

Giants jsou tak stále posledním týmem Centrální ligy, který dokázal vyhrát mistrovský titul. Stalo se tak ale již v roce 2012 a novináři v Japonsku začínají čím dál víc poukazovat na rozdíly v kvalitě obou soutěží. Nedávno v jednom diskuzním fóru věnujícímu se NPB padla otázka, na kterém místě Pacifické ligy by v základní části skončil vítěz Centrální ligy. Většina japonských fanoušků se shodovala na tom, že by Giants měli problém dostat se do první trojky. Každopádně to nesnižuje výkon letošního mistra.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..