MBMLB

MLB bude v MiLB testovat nová pravidla

Letošní sezona 2021 v MiLB bude ve znamení testování. Vedení MLB v tiskové zprávě oznámilo, že bude ve farmářských ligách experimentovat s úpravami pravidel.

“V souladu s preferencemi našich fanoušků jsou testované změny pravidel navrženy tak, aby zvýšily akci na metách, přinesly víc míču do hry, zlepšily tempo a délku zápasů a snížily zranění hráčů,“ píše se v prohlášení. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

Větší mety

V Triple-A bude MLB testovat větší mety. Kromě domácí se ostatní zvětší z patnácti palců (38,1 cm) na osmnáct palců (45,72 cm). MLB si slibuje, že tato změna by mohla snížit počet zranění na metách, kdy bude dávat běžcům šanci vyhnout se bránícímu hráči. Navíc tato změna ubere hráči nějakých 15 cm z délky mezi metami a mírně by se tak mohla zvýšit úspěšnost kradení met.

Vnitřní polaři na antuce

Tuto změny pravidla bude MLB testovat na úrovni Double-A. To znamená, že týmy v obraně budou muset mít při každé hře minimálně 4 vnitřní polaře (catcher se mezi ně nepočítá), kteří oběma nohama stojí na antuce, nikoliv trávě. Toto pravidlo by se mělo ve druhé polovině sezony upřesnit, kdy budou muset být minimálně dva hráči na každé straně druhé mety.

MLB se tímto snaží zabránit defenzivním posunům v obraně a zvýšit tak šanci pálkařů na úspěch. Je známo, že komisař Rob Manfred dlouhodobě kritizuje právě defenzivní posuny, které dle něj znevýhodňují ofenzívu.

Změna pravidla pick-offu

V High-A bude MLB testovat úpravu pravidla pro pick-off. Nadhazovači se nově nebudou moct při pokusu o pick-off dotýkat nadhazovací mety na kopci. Při pokusu o pick-off na kterékoliv metě z ní budou muset odstoupit. Jinak rozhodčí vyhlásí balk. Tato změna by měla výrazněji zvýšit počet ukradených met.

V Low-A budou mít nadhazovači omezený počet dvou pick-off pokusů. Při každém pálkaři bude mít nadhazovač pouze dva pokusy. Odpadnou tak nekonečné pokusy o pick-off a MLB si zároveň slibuje větší počet ukradených met.

Robotičtí rozhodčí

V Low-A (na jihovýchodě) bude MLB také testovat automatický systém na určování dobrých a špatných nadhozů. MLB pro testování vybere určité zápasy.

Pitch clock

Tato změna není žádnou novinkou. MLB jí testuje dlouhodobě v nižších soutěžích a v minulosti byla zavedena i v průběhu Spring Training. Tentokrát budou časová omezení využívána pouze na úrovni Low-A.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..