MBMLB

Ve čtvrtek začíná MLB. Letos i s diváky v hledišti

Již ve čtvrtek přijde moment, na který čekají fanoušci nejlepší baseballové ligy světa celou offseason. Major League Baseball totiž vstoupí do nové sezony.

V letošním roce se, na rozdíl od té poslední, můžou do hlediště hned od začátku podívat také fanoušci. Kromě Texasu sice nebudou moct týmy využít kapacity na 100% a Toronto kvůli restrikcím kanadské vlády bude začínat sezonu na Floridě, ale kluby se budou moct těšit na důležité příjmy ze vstupného.

Obhájí Dodgers titul?

Když v minulém roce vyhráli Dodgers Světovou sérii po dlouhých 32 letech, tak se někteří fanoušci ptali, jestli jsme svědky nové vítězné dynastie. Pomáhají tomu také sázkové kanceláře, které hned od konce uplynulé sezony, pasují Dodgers za největší favority na titul v sezoně 2021. Na druhou stranu, nejinak tomu bylo i v předchozích letech, kdy Dodgers ale na mistrovský titul nedosáhli. Navíc obhájit titul se povedlo naposledy New York Yankees v roce 2000. Důležité pro tým z Los Angeles ale je, že jádro týmu zůstalo pohromadě. Hrát by měl i David Price, který loňskou sezonu odpískal. V zimě navíc z Milwaukee přišel Corey Knebel, který ještě víc posílí kvalitní bullpen Dodgers. A rotaci posílí největší ryba letošního trhu volných hráčů Trevor Bauer. Takže ano, Dodgers jsou stále právem největší favorit na titul, ale pokud jej chce získat, tak musí být lepší než dalších 29 organizací.

Nebo přijde éra Mets?

Jenže v Národní lize roste Dodgers velký konkurent z opačné strany USA. V zimě totiž koupil organizaci New York Mets miliardář Steve Cohen. Mets se tím pádem přes noc stali organizací s nejbohatším majitelem a ten se nechal slyšet, že rozhodně nehodlá šetřit na prostředcích a bude chtít vyhrávat tituly. A dle toho také aktivita klubu v offseason vypadala. Z Clevelandu přišla dvojice Francisco LindorCarlos Carrasco, na trhu volných hráčů klub podepsal Jamese McCanna nebo Jonathana Villara. A Mets nebyli daleko od toho, aby podepsali Trevora Bauera. Ten dal ale nakonec přednost angažmá v Kalifornii. Organizace Mets je letos navíc velmi zajímavá i z pohledu českého baseballu. Před pár dny totiž s Mets podepsal kontrakt také reprezentační catcher Martin Červenka.

Konec restrikcí na dohled

V USA běží očkování proti nemoci Covid-19 ve vysokém tempu a možná se brzy dočkáme toho, že vedení MLB již nebude chtít po týmech, abych dodržovaly pravidla, která mají bránit šíření nemoci. Důležité číslo je 85. Jakmile bude proočkovaných 85% hráčů a personálu, tak by se mohlo v MLB vrátit vše do starých kolejí.

Návrat hříšníků

Oči mnoha fanoušků se letos budou obracet do dugoutu Bostonu a Detroitu. Oba tyto týmy totiž budou vést manažeři, kteří se vrací do akce po ročním trestu. Jak Alex Cora, tak A.J. Hinch si museli oddychnout od baseballu kvůli skandálu s kradením signálů. Mnoho fanoušků s tím ale není spokojeno, protože jim trest přijde nedostatečný. Navíc poukazují na to, že ve zkrácené sezoně 2020, měli oba hříšnici také zkrácený trest. Každopádně, nebýt Covidu, tak by byl tento návrat obou manažerů pod větším drobnohledem.

Poslední sezona současné CBA

Po letošní sezoně končí platnost současné Kolektivní smlouvy (CBA) mezi majiteli klubů MLB a Hráčskou asociaci MLBPA. Obě strany pak čekají náročná vyjednávaní a nám nezbývá než doufat, že z toho nebude lockdown, jako v roce 1994. Jenže nová Kolektivní smlouva možná přinese mnoho změn i pro samotnou soutěž a můžeme čekat, že letos budeme naposledy svědky platnosti některých pravidel. Jedním z nich je využívaní univerzálního DH v zápasech Národní ligy. Zatímco ještě letos budou muset na pálku chodit i nadhazovači, tak od roku 2022 již tomu tak nemusí být. Dle zahraničních novinářů jsou obě strany nakloněny této změně.

Další velkou změnou, kterou by mohla přinést nová CBA, je počet týmů v playoff. Letos bychom mohli ve vyřazovacích bojích naposledy vidět 10 klubů. Vedení ligy by ale rádo vidělo v playoff 14 klubů a zdá se, že by tato varianta nemusela být proti srsti ani Hráčské asociaci. Ve hře je ještě varianta s tuctem týmů v playoff.

I proto si nenechte ujít letošní sezonu. Možná bude přelomová a v dalších letech už bude MLB o něco odlišnější. Mnoho zápasů navíc můžete sledovat s českým komentářem na stanici O2 TV Sport.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..