MBOstatní

Začala japonská baseballová NPB. Kdo zastaví Fukuoku?

V pátek ráno středoevropského času odstartovala letošní sezona japonské profesionální baseballové ligy NPB. Stejně jako v minulém roce, tak i letos je otázkou, kdo a jestli dokáže zastavit dominanci Fukuoky.

Vyhraje opět Fukuoka?

Od roku 2014 totiž Fukuoka nevyhrála titul pouze v roce 2016, kdy ve finále Pacifické ligy prohrála s Hokkaido 2-4 na zápasy. V posledních dvou Japan Series vyhrála Fukuoka pokaždé 4-0 na zápasy proti Yomiuri Giants.

Masahiro je zpátky

Jedním z hlavních vyzyvatelů Fukuoky v Pacifické lize by mohl být tým Rakuten Golden Eagles. Orli totiž letos v offseason do svých služeb získali Msahiro Tanaku, který by měl šance ambiciózního klubu zvednout o level výše.

Sasakiho éra?

V předminulém roce byl na draftu mezi kluby NPB obrovský zájem o mladého nadhazovače Roriho Sasakiho. V přípravných zápasech se ukazovalo, že Sasaki od té doby udělal další pokrok a jeho fastball lítal až rychlostí 154 kilometrů v hodině. Otázkou je jenom, jestli na něj budou Chiba Lotte Mariners spoléhat jako na startujícího nadhazovače, nebo mu budou dávat spíše příležitost v bullpenu, jako tomu bylo v přípravě.

Žádné extra směny

Japonská liga je známá tím (stejně jako ostatní v Asii) že se zápasy hrají maximálně na 12 směn. Pokud po třech nastavených směnách není jasný vítěz, tak utkání končí remízou. Letos se ale nastavení nedočkáme. Vedení soutěže před jejím startem oznámilo, že letos se budou zápasy hrát maximálně na 9 směn.

Kdo zastaví Giants?

Tak jak Pacifické lize v posledních letech dominuje Fukuoka, tak v Centrální zase Yomiuri Giants. Japonští novináři předpovídají, že letos to Giants nebudou mít jednoduché. Největší šance na vítězství v Centrální lize se dávají klubu Hanshin Tigers. Ti vloni skončili na druhém místě CL, když měli o 7 výher méně jak Giants. V letošní přípravě se v jejich dresu ukazoval ve výborném světle jeden z adeptů na nováčka roku Teruaki Sato. Jeho pálkařský průměr v přípravě byl .302, k čemu přidal 6 homerunů. Nezapomínejme, že Tigers mají v sestavě také výborné pálícího Mela Rojase Jr.. Ten bude ale v prvních zápasech chybět kvůli omezením při cestování. Také rotace Tigers ve složení Yuki Nishi, Haruto Takahashi, Koyo AoyagiTakumi Akiyama je pravděpodobně nejlepší v Centrální lize.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..