MBOstatní

Když jsou cheerleaderky populárnější než baseballisti

Kdo v posledních letech viděl alespoň jeden přenos ze zápasu tchajwanské profesionální baseballové ligy CPBL, tak si nemohl nevšimnout roztleskávaček, které baví fanoušky přímo na stadionu. V tomto článku se podíváme na to, jak se tyto “devčata”, jak jim říkají tchajwanští fanoušci, na stadiony dostali a nakonec si získali obrovskou oblibu.

V devadesátých letech, kdy CPBL byla ve svých začátcích, byste žádné cheerleaderky v ochozech stadionů nenašli. Naopak kultura na zápasech nebývala nejlepší a mnohdy byli k vidění různé výtržnosti diváků. Konec “devadesátek” byl ale ve znamení velkého sázkařského skandálu, který značně poškodil jméno soutěže. To mělo za následek i úbytek fanoušků v ochozech a krach několika klubů.

Kluby tak řešily, jak pozvednout návštěvnost na zápasech a inspiraci našli v nedaleké jihokorejské KBO. Tamní klub Samsung Lions totiž v roce 2004 přijel na ostrov odehrát několik přátelských zápasů proti Brother Elephants (dnešní Chinatrust Brothers) a sebou přivezl také své roztleskávačky. To zaujalo zástupce týmu La New Bears (dnes Rakuten Monkeys), kteří v roce 2005 založili La New Girls – tak se jmenovala první skupina roztleskávaček v lize. O rok později je následovali Divas na zápasech Uni Lions. Jenže v prvních letech nebyly cheerleaderky přítomny na všech zápasech a když už, tak neměly nacvičených tolik tanců, jako v těchto dnech. Týmy je využívaly pouze při zvláštních zápasech, zejména v playoff a o víkendech.

Vše se mělo změnit v roce 2012, kdy Lamigo Monkeys pod novým majitelem odjeli do Jižní Koreje, kde se účastnili turnaje Asia Series. Jejich generální manažer Jie-Ting Liu obdivoval tamní cheerleaderky a skvělou atmosféru na zápasech. Rozhodl se, že přesně to chce přinést i na Tchaj-wan. Navíc doba baseballu přála, protože díky účasti národního týmu na World Baseball Classic, našlo cestu k baseballu také mnoho mladých fanoušků. Monkeys rozšířily svoji skupiny roztleskávaček a ty navíc dostaly prostor na všech zápasech. Ostatní týmy Monkeys následovaly a dnes si již CPBL bez nich neumíme představit.

“Děvčata” každý rok vymýšlejí nové choreografie, kostýmy, tance a přináší další vylepšení. Dokonce se již vyprofilovala skupina fandů, která nechodí na zápasy kvůli baseballu, ale právě kvůli roztleskávačkám. Ty nejpopulárnější jsou mezi fanoušky známější, než mnoho hráčů CPBL. Ozývají se tak i hlasy, které volají po tom, aby kluby zvážily omezení cheerleaderek na zápasech. Mnozí si dokonce myslí, že jejich přítomnost baseballu škodí.

Tchajwanské rozleskávačky si ale nachází fanoušky i mimo tento ostrov. Qun Qun z Passion Sisters (cheerladerky týmu Brothers) je dokonce velmi populární v Japonsku.

A která skupina cheerleaderek je nejlepší? Samozřejme, záleží na osobním vkusu každého fanouška. Ti ale nejvíce vyzdvihují Rakuten Girls, kvůli jejich profesionalitě. Jejich řady navíc v minulém roce rozšířila populární YouTuberka Linda, která je součástí kanálu WackyBoys, jenž má aktuálně víc než milion a půl sledujících.

Ať už jste nebo nejste fanoušci roztleskávaček na zápasech baseballu, jedno se těmto “děvčatům” musí uznat. Nejenže na stadiony dokážou přilákat mnoho fanoušků, ale zároveň pomáhají vytvářet výbornou atmosféru.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..