ČeskoMB

Začíná baseballová Extraliga. Letos naposledy s deseti týmy

Třemi zápasy začíná v pátek česká nejvyšší baseballová soutěž. I letos ale bude její start poznamenaný pandemií nemoci Covid-19. Navíc se po sezoně Extraliga zúží na osm celků.

Obhájí Draci titul?

V minulém roce se Draci Brno vrátili na český baseballový trůn, když ve finálové sérii vrátili Arrows Ostrava prohru z Czech Series 2018. Brněnský klub se navíc vůbec netají ambicemi zlato obhájit a přidat do kolonky titulů již třiadvacátou čárku. Jenže po loňském roce se již nemůžou spolehnout na nejužitečnějšího hráče finálové série Petra Čecha, který se vrací do Ostravy. Do Olomouce odešel také dlouholetý reprezentant Martin Schneider a kariéru ukončil Tomáš Polanský. Nyní tyto zkušené hráče musí nahradit mladíci z dračí líhně. Brněnský klub však může spoléhat na širokou základnu talentů, které navíc pravidelně posílá na hostování do okolních klubů, takže bez zkušeností nejsou. Proto jsou Draci i letos jedním z favoritů na zisk titulu.

Ostrava bez cizinců

Zatím co všechny kluby sháněly posily ze zahraničí, tak vicemistr z Ostravy vstupuje do sezony bez zahraničních hráčů. Samozřejmě, na severu Moravy mají čas do konce základní části, aby někoho přivedli a výrazně pak zvýšili své šance v playoff a Poháru Mistrů. Navíc můžou dát více příležitostí svým talentovaným mladíkům. Nebuďte ale překvapeni, když Arrows po základní části neuvidíte na prvním, nebo druhém místě tabulky. Se zahraničními posilami budou v TOP 6 a playoff opět aspirantem na titul.

Udrží se nováčci?

V letošní sezoně se v Extralize objeví Hluboká a Jablonec. V roce, po němž se Extraliga smrskne na 8 celků je nečeká lehká práce. V Hluboké tak neváhali a v offseason přiváděli do klubu jedno zvučnější jméno za druhým (Mužík, Novák, Roemer). I proto jsou mnohými považovaní za černého koně soutěže, který by dokonce mohl proklouznout do TOP 6. Naopak mnohem menší naděje se dávají Jablonci, který nepřivedl tak zvučná jména. Na severu Čech ale spoléhají na týmového ducha. Bude to ale stačit na udržení Extraligy?

Boj o TOP 6

V letošním roce bude postup do TOP 6 znamenat mnohem víc, než v minulých letech. Vyhnout se náročným bojům v Nadstavbě o Extraligu, kde si jen 2 týmy z osmi zajistí nejvyšší soutěž i pro rok 2022, bude chtít každý. I proto není s podivem angažování izraelského reprezentanta Wagmana Tempem Praha. Ačkoliv hrozí, že o něj v létě na nějaký čas kvůli Olympiádě přijdou, tak v základní části by měl být mužem, který by Tempu měl pomoct dostat se do TOP 6.

Dalším týmem, který si letos musí dělat vysoké ambice, jsou Hroši Brno. Pod vedením dvojice Alex Derhak a John Hussey bude tento nejmladší brněnský klub velmi nepříjemným soupeřem. Pokud jim vydrží zdraví a pod vedením cizinců udrží profesionální přístup k tréninkům a zápasům, tak se do TOP 6 probojují.

Naopak velmi těžká práce čeká další dva pražské kluby Kotlářku i Eagles. Ty přišly o několik hráčů ze svých loňských soupisek a bude pro ně náročné je nahradit. Navíc, když se o místo v TOP 6 bude snažit nevyzpytatelná Třebíč, která přivedla zajímavé zahraniční posily a na trenérskou lavičku Jeffa Barta. Nezapomínejme ani na Blansko, které může také překvapit. Můžeme proto očekávat, že i letos může o konečné složení TOP 6 rozhodnout až poslední duel základní části.

Covid

Všechny kluby v letošním roce opět čekají přísnější pravidla kvůli pandemii nemoci Covid-19. Nemalé investice musí věnovat na testování hráčů, přijdou o podporu fanoušků, kteří minimálně první týdny nemůžou sedět v hledišti a fandit. Smutné je to hlavně pro Jablonec, který je známý svou výbornou diváckou kulisou, ale restrikce nedovolí fanouškům vychutnat si první zápasy Jablonce v Extralize.

Pandemie ale může mít i přímý vliv na zápasy jednotlivých mužstev. Případný pozitivní nález nebo onemocnění může vyřadit ze hry klíčové hráče, nebo odložit některé zápasy, čímž by se týmům později zhustil program.

Streamy

Pokud měla současná “covidová” krize na něco pozitivní dopad, tak jsou to přímé přenosy. Kluby za jeden rok udělaly obrovský pokrok ve streamování svých zápasů. Kromě samotného videa postupně jeden po druhém zajišťují také hlasový komentář a baseballový fanoušek si tak může užít baseball alespoň touto cestou, což před dvěma lety bylo nemyslitelné. Letos by měli fandové najít přehled všech streamů na adrese tv.baseball.cz. Snad to tedy bude fungovat hned od začátku sezony.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..