ČeskoMB

1. liga: V taháku kola úspěšnější Technika. Bučovice zaskočily Klasik

Druhá nejvyšší soutěž nabídla v sobotu tři zajímavé série, které byly příslibem kvalitního baseballu. Ještě v průběhu týdne vyšel oficiálně nový metodický pokyn, který určil, že letos z 1. ligy do baráže postoupí pouze nejlepší dvojice týmů po základní části 1. ligy.

Skokani Olomouc – Technika Brno 8-16, 3-8
Jednoznačně největším tahákem kola byl dvojzápas na Hané, kde domácí Skokani přivítali v souboji bývalých extraligistů brněnskou Techniku. Ta si po ztrátách s Bučovicemi a Hippos nemohla dovolit další zaváhání, protože to by jí hodně ztížilo šanci na postup do baráže. Jenže to se nakonec nestalo. Brněnští v Olomouci dokázali dvakrát zvítězit, když domácím nadělili celkem 24 doběhů. Technika v tomto utkání představila také nové posilu venezuelského hráče Bastidase Miguelangela, který v minulosti prošel také farmářským systémem Philadelphia Phillies. Ten v prvním duelu odházel pět směn a Skokanům v nich povolil pouze 2 doběhy a navíc rozdal 10 strikeoutů. Na kopec přitom šel až ve čtvrté směně, kdy domácí Skokani vedli 6-3. Brněnskému celku ale na pálce vyšel závěr duelu, kdy v posledních třech směnách stáhli 11 doběhů a dokráčeli si tak pro vysokou výhru.

I ve druhém zápase dokázali jít domácí Skokani do vedení 3-2, o které nakonec přišli. Nejdříve v dohrávce čtvrté směny Technika stáhla 3 doběhy, aby o dvě směny později přidala další tři. Naopak Skokani proti Radku Burianovi a další nové posile Američanovi Javon Rigsbymu další doběhy přidat nedokázali. Skokani si tak hodně zkomplikovali své šance na postup do baráže, když ve zbylých šesti utkáních budou muset být nejlépe stoprocentní. Naopak Technika se díky zaváhání Frýdku-Místku posunula na druhé místo tabulky.

Hippos Brno – SaBaT Praha 1-3, 6-10
SaBaT přijel do Brna jako první tým prvoligové tabulky a Pražané si rozhodně tuto pozici chtěli udržet. To se jim nakonec povedlo, když si z jihu Moravy odvezli dvě výhry. Ty se však nerodily lehce. V prvním duelu bylo skóre dlouho vyrovnané a k vidění byly dobré výkony nadhazovačů. Šťastnější nakonec byli bratři Dupalové, kteří se podělili o čas na kopci a v zápase povolili pouze jeden doběh. Hosté o výhře rozhodli v sedmé směně, kdy nejdříve Michal Kříž stáhl pro doběh Eduarda Noska a o chvíli později pro další bod doběhl Jakub Němeček.

Ve druhém utkání do dlouho vypadalo lépe pro Hippos. Ti se ujali vedení 3-0 ve druhé směně a další doběh přidali ve čtvrté. Jenže SaBaT v dalších dvou útocích pěti doběhy otočil utkání ve svůj prospěch. Tím ale drama neskončilo. V sedmé směně se totiž děly zajímavé věci. Nejdříve Jakub Čudovský třímetovým odpalem stáhl domů dva běžce a Hippos opět vedli o jeden bod. V dohrávce ale pražští baseballisté dokázali zabrat a pěti doběhy strhli duel na svoji stranu. Eduard Nosek pak v posledních dvou směnách již brněnským nepovolil další doběhy a SaBaT si tak připsal důležitou výhru.

Pelikans Bučovice – Klasik Frýdek-Místek 7-6, 14-7
O Frýdku-Místku se uvažovalo jako o jednom z favoritů na postup do baráže. Jenže po uplynulém víkendu jsou šance Klasiku na první dvojku mnohem nižší, navíc je teď čekají série se Skokany, Technikou a SaBaTem. Naopak do hry se dostaly Bučovice. Ty totiž dokázaly lépe zvládnout dramatický závěr prvního duelu, který vyhráli po walk-off odpalu Tomáše Vykoukala. Po této výhře si pohodu přenesly i do druhého duelu, v němž v prvních pěti směnách stáhli 14 doběhů i díky čtyřem homerunům. Hosté ze severu Moravy již na to nedokázali najít adekvátní odpověď a nakonec si z Bučovic neodvezli ani jednu výhru. Naopak domácí je přeskočili v tabulce 1. ligy a reálně můžou pomýšlet na postup do baráže.

Tabulka 1. ligy

  W  L 
SaBaT Praha71
Technika Brno62
Pelikans Bučovice42
Klasik Frýdek-Místek33
Skokani Olomouc24
Hippos Brno26
Wolfs Domažlice06
* k 13.6.2021
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..