ČeskoMB

Boj o Nadstavbu přituhuje

Na začátku bylo sedm statečných, kteří bojovali o vyšší cíle. I tak by mohla začít westernová zápletka, ale boj o postup do Extraligy přináší mnohem dramatičtější a dech beroucí příběhy. Nejprve mělo postoupit do závěrečné fáze větší polovina (4), ale nakonec po úpravách do baráže postoupí z 1. Ligy jen 2 týmy. Kdo bude šťastnějších týmem, a komu se zavře postup do Nadstavby se dozvíme v dalších týdnech. Pojďme si shrnout procentuální možnosti a důvody proč by tým měl nebo neměl postoupit.

+SaBaT Praha – 100 % účast v Nadstavbě

Tým z Troji má bilanci 7 ku 1, což je velmi dobrá startovací pozice do bojů o Extraligu (ještě zbývají odehrát dvě série-s Technikou a Klasikem). Jeví se velmi nepravděpodobné, že by tým nebyl v TOP 2 po základní části. Pálkařský průměr je lehce nad 300 a ERA je kousek pod 5. Skoré má tento tým 86:46 – což je přes 8 bodů doběhnutých a jen 5 obdržených. Michal Kříž si z 1. Ligy udělal svoji soutěž a se 17 hity a BA 0.607 drží šance pražského mužstva velmi vysoko.

Pro: 1. Bilance 7:1 dává velkou šanci být v TOP 2 + pozitivní bilance ve skoré.

        2. Zkušenosti z 1. Ligy-spousta hráčů hraje dlouhodobě v Kotlářce Praha (rozehranost, zkušenosti).

Proti: 1. Absence zahraničního nadhazovače – může být v sérii s Technikou a případně v Nadstavbě znát.

+Technika Brno – 80 % účast

Brněnský výběr čekají 2 těžké víkendy (x Klasik F-M a SaBaTu Praha), ale výchozí pozice je velmi dobrá (2. místo v tabulce a bilance 6:2). Brněnští pálkaři mají pálkařský průměr takřka 400 a vládnou lize v této statistice. Ve statistice obdržených bodů má tento tým 5.43, ale dá se předpokládat, že se příchodem importů se toto číslo rapidně sníží. Právě importi: Bastidas a Rigsby by mohli býti jazýčkem na vahách, který může rozhodnout, že Extraliga se opět bude hrát na Kraví Hoře.

Pro: 1. Úchvatné pálkařské výkony – hlavně hráčů: Gottschall, Brabec, Menšík a Čech.

        2. Zkušenosti z Extraligy.

        3. Kvalitní trenérský štáb- Menšík, Jacques.

Proti : 1. Nekonzistentní obrana – v infieldu není hra příliš precizní, ale to se může v Nadstavbě změnit.

            2. Absence relieverů – tým má velmi dobré startéry (Burian, Sobotka, Bastidas, Rigsby), ale bullpen není moc silný (vyjma Brabce).        

+Pelikans Bučovice –  33 % účast v baráži

Bučovice mají rekord 4:2 a opět se jim velmi daří. Dá se říct, že mají vše ve svých rukách. Čeká je série s: Skokany, Wolfs a Hippos. I 6 výher nemusí stačit a musí se spoléhat na klopýtnutí Techniky Brno. I letos se tento klub z Jižní Moravy může spoléhat na dračí výpomoc.  Útok vede dvojice Menšík-Tellez, kteří mají bohaté zkušenosti z brněnských týmů. Série s olomouckým týmem ukáže, jestli Pelikáni mají šanci bojovat o postup.

Pro: 1. Lehčí zbývající zápasy (Wolfs, Hippos, Skokani).

        2. Posily z Draků Brno a chuť ukázat, že loňské výsledky nebyly náhodné.

        3. Málo chyb v obraně – pouze 8 na 8 zápasů.

Proti: 1. Vysoká ERA- 6.23 (nevyrovnané čísla bullpenu).

           2. Malá zkušenost těžkými zápasy – v minulosti klub patřil spíše do spodní části tabulky.

           3. Rozdílový hráč – bučovickému výběru chybí hvězda typu: Menšík, Schneider, Voják, Kříz apod. – který může svoji zkušeností a kvalitou zvrátit sérii ve prospěch svého klubu.

+ Klasik Frýdek – Místek – méně než 10 %

Tým ze Severu Moravy má vyrovnanou bilanci 3:3 a čekají je ještě 3 těžké série. Nejdůležitější sérií bude ta s Technikou Brno, která může leccos rozřešit. Frýdek má 2. nejvyšší pálkařský průměr, a to 0.338. V nové sezoně má Klasik nového lodivoda a tím je zkušený Jakub Kaplan, který dlouho působil v Arrows Ostrava. Příjemným překvapením jsou výkony Matyáše Kozla na pálce a Kamila Pavelky na kopci.

Pro:    1. Forma Matyáše Kozla (11 H, BA 0.393).

            2. Zkušenosti některých hráčů s EXL (Kozel, Prokeš, Hon, Kaplan, Gurník, Vítek).

Proti: 1. Bilance 3:3 nedává příliš šancí na umístění v TOP 2.

           2. Soupeři v dalších sériích – Skokani, Technika, SaBaT.

+ Skokani Olomouc – méně než 5 %

Sezona začala pro hanácky celek velmi dobře – sweep Hippos Brna dal fanouškům naději, že tato sezona bude jiná, bohužel další série tyto sny překazily. Olomouc má bilanci 2:4 a velmi tápe v obraně. Velké množství chyb posunul Skokany do spodní části tabulky. Šance jsou malé, spíše matematické nežli reálné. V nové sezoně Skokany vede velezkušená dvojice: Voják-Schneider a pár bývalých hráčů se vrátilo zpět.

Pro: 1. Skokani mají vše ve svých rukou -3 série (s Wolfs, Pelikány a Klasikem) plus by mohlo pomoci případné zaváhání Techniky.

         2. Extraligové zkušenosti a trenérské duo – Voják, Schneider.

         3. Kvalitní výkony na pálce – Lázniček, Marek, Voják.

Proti: 1. Velmi špatná obrana – 23 errorů v 6 zápasech není příliš dobré číslo a to ne všechny chyby jsou zaneseny ve statistice (takřka 4 errory na zápas je velké číslo).

           2. Málo strikeoutů a vysoká ERA- 34 SO v 6 zápasech (méně než 6 SO na zápas-z 27 outů je velmi málo), celková ERA je 8.15 (až 6. místo dle statistiky).

           3. Absence TOP hráčů v důležitých zápasech – začíná play off Extraligy a je vysoce pravděpodobné, že soupiska nebude 100 % oproti začátku soutěže.

+ Hippos Brno – 0% šance na postup

Brněnský celek má rekord 2:6 a šance hrát Nadstavbu není ani teoretická. Hippos sice čeká série s Pelikány a Wolfs, ale snížení počtu týmů, které mohou postoupit, vzalo týmu i tu nejmenší šanci. Za tým válí: Čudovský, Vašourek, Kremláček a Puškár. Otázkou je směřování klubu v budoucnu – bude to pouze B-tým Hrochů nebo se zde budou více rozehrávat mladí hráči?

+ Wolfs Domažlice -0 % šance hrát Nadstavbu

Tento celek loni porazil Skokany, ale letos je zatím bez výhry. Pouze 17 doběhů a 102 obdržených bodů bere veškeré šance pro finální šestici týmů (4+2). Na pálce se nejvíce daří Matěji Černému a na kopci má nejlepší čísla opět tento hráč. Týmový ERA takřka 18, což není úplně pozitivní číslo. Na druhou stranu tento tým umí hrát dobrý baseball a v budoucnu může ukázat svoji sílu.

Sobota 3.7. končí 1. Liga a k tomuto datu se upírají zraky hráčů 1. Ligy a nejen nich. Dva týmy ze zmíněné ligy a 4 z Extraligy se utkají v Nadstavbě o udržení. Dva týmy z Extraligy spadnou a uvidíme, jestli nějaký tým zaskočí extraligový tým a vymění jej v sezoně 2022?

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..