ČeskoMB

Použil Conoropo zakázanou substanci? Trenér Draků nesouhlasí

Páteční utkání mezi Draky a Hrochy přineslo nepříliš vídanou situaci, když rozhodčí vyloučil domácího nadhazovače, protože měl mít na ruce zakázanou substanci. S tím ale nesouhlasí domácí trenér Hynek Čapka.

Tento moment přišel v sedmé směně, kdy po outu Adama Jacquese požádal o kontrolu ruky Conoropa hostující manažer Alexander Derhak. Na celou situaci se můžete podívat ve videu.

Jak video ukazuje, domácí trenéři s tímto verdiktem rozhodčího nebyli příliš ztotožněni a z dugoutu přinesli i kalafunu, kterou prý měl venezuelský nadhazovač jako jedinou použít. Celá situace nakonec skončila vyloučením Omara Conoropa a trenéra Hynka Čapku. Ten se v Zápise o utkání vůči tomuto rozhodnutí ohradil:

“Nadhazovač Draků Conoropo byl vyloučen ze zápasu a rozhodčí Vičar uvedl jako důvod, že má na ruce s rukavicí gumový náramek, který mu následně zabavil k odeslání na kontrolu. Při mém odchodu ze hřiště mně údajně rozhodčí Vičar napomenul, což jsem neviděl ani neslyšel, protože jsem k němu byl zády. Asi to bylo za to, že jsem se zeptal kouče hostí, který na náramek upozornil, jestli je spokojený. Následně ale rozhodčí změnil důvod vyloučení nadhazovače Conoropa, že měl na ruce paintar (pine tar – pozn. red.). Když jsem k němu znovu přišel a zeptal se, jak to zjistil, tak řekl, že mu lepilo předloktí. Na můj argument, že rozhodně žádný neměl jsem byl vyloučen. Na tom, že neměl paintar trvám, protože v našem klubu nic takového nepoužíváme ani nemáme. Máme pouze stick na pálky, který je silně cítit po borovici a to rozhodně Conoropo na ruce neměl. Použil pouze kalafunu, kterou si před každou směnou nanesl na předloktí. Dnes před zápasem jsme ji pro něj koupili v baseballovém obchodě.” píše v připomínkách k zápasu domácí lodivod.

Uvidíme, jestli bude mít tato situace ještě nějakou odezvu. Jen připomínáme, že pravidla umožňují použít kalafunu, ale neumožňují “mít na sobě či u sebe jakoukoliv cizí hmotu”. Pokud jde o náramek, tak na to pravidla baseballu také myslí:

“Nadhazovač si nemůže nic připevnit na ruce, jakýkoliv prst nebo zápěstí (např. náplast, tejpovací pásku, lepidlo, náramek apod.) Rozhodčí jako jediný může rozhodnout, zda připevněný předmět je opravdu cizí látkou dle významu pravidla 6.02c)7), ale za žádných okolností nemůže být povoleno nadhazovači nadhazovat s takto připevněným předmětem na jeho ruce, prstu nebo zápěstí.”

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..