MBOstatní

Zabije WBSC další pokus o evropskou profi ligu?

Zajímavý článek přinesl server Dutch baseball hangout v neděli. Podle něj se zdá, že pokus o vytvoření další profesionální baseballové ligy v Evropě bude neúspěšný. A jak píše autor článku, je to pro nás fanoušky menší deja vu.

Možná si ještě fanoušci vzpomenou na rok 2016, kdy se v Evropě odehrála první sezona Evropské ligy. Tu tehdy vyhráli Draci Brno. Jenže celý projekt tehdy bojoval s nepřízní Evropské baseballové konfederace CEB. Nakonec kvůli tomu i tato soutěž zanikla.

Letos v zimě se objevily první zprávy o tom, že by mohla vzniknout nová profesionální liga ESLB (odkaz). Ta původně slibovala začátek na červen letošního roku. Tento datum ale posunula kvůli komplikacím s kolem Covid-19. Již v květnu se objevili zástupci soutěže ve Španělsku a podle prvních vyjádření se zdálo, že nic nebrání tomu, aby se soutěž mohla rozběhnout. Jenže najednou španělská federace od dohod odstoupila a začala probíhat menší dohadovaná mezi vedením nové ligy a Španěly.

Jedním z důvodů, proč se tak mohlo stát, může být email (viz. obrázek níže), který měli dostat jednotlivé asociace a kluby zainteresované v soutěži. Dle zmíněného nizozemského serveru jej měla odeslat přímo Světová baseballová a softbalová konfederace WBSC. V něm se mimo jiné píše, že každý klub nebo hráč, který se zapojí do eventů, které nejsou schválené WBSC, může být potrestán peněžním trestem případně suspendací. To by se mělo týkat i působení v ESLB.

zdroj: https://dutchbaseballhangout.blog/

Zdá se tedy, že buď CEB, případně WBSC se snaží překazit každý zárodek o vznik celoevropské ligy. Proč tomu tak je, o tom můžeme jen polemizovat. Ptám se ale, komu může uškodit profesionální baseballová evropská liga? Nebylo by to spíše k úžitku pro baseball na Starém kontinentě?

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..