ČeskoMB

ME: V neděli začíná evropský šampionát. Přivezou Češi konečně medaili?

Zápasem proti Švédsku otevřou čeští reprezentanti letošní Mistrovství Evropy v baseballu, které se hraje v Itálii. Již nyní je jasné, že na tomto turnaji skončí jedna epocha českého baseballu. šampionát by měl být posledním, na němž povede reprezentaci jako hlavní trenér Mike Griffin. Po něm by měl kormidlo převzít Pavel Chadim.

Kanadský lodivod se svým týmem ale může ukončit ještě delší etapu české baseballové historie. Pokud by si Češi z Itálie přivezli některou z medailí, tak by tím konečně završili mnoholetou snahu této generace, vystoupat až na pomyslnou bednu. Nejlépe se Česko na Mistrovství Evropy umístilo v roce 2014, kdy skončilo na čtvrtém místě. V dosavadní historii Mistrovství Evropy tak medaili získalo 10 zemí, když nejúspěšnější jsou Nizozemci s 23 tituly.

A právě Nizozemsko je jedním ze soupeřů české reprezentace v základní skupině. Navzdory tomu, že vedení nizozemského baseballu slibovalo výrazné omlazení kádru, tak k němu došlo jen částečně a v sestavě se objevují zkušení matadoři jako Dwayne Kemp, Mike Bolsenbroek, Sharlon Schoop a sedmatřicetiletý Roger Bernadina.

K velmi zajímavému souboji dojde v úterý, kdy se poprvé v historii v elitní skupině Mistrovství Evropy střetnou ve vzájemném souboji reprezentace Česka a Slovenska. Slováci nebudou mít v sestavě Adama Macka, který působí na farmě Seattle Mariners, ale spoléhat můžou na Jakuba Ižolda a několik hráčů působících v českých soutěžích.

Češi také nemají v sestavě svého jediného zástupce v minor league Martina Červenku. Naopak Vojtěch Menšík, který před několika týdny podepsal kontrakt s Los Angeles Angels, je již spolu s týmem v Itálii. Na místě již Češi odehráli dva přípravné duely. V prvním podlehli domácí Itálii 4-6, ve druhém remizovali s Francií 1-1 po sedmi směnách.

Celý rozpis turnaje a soupisky najdete na webu wbsceurope.org, kde budou také odkazy na play-by-play i přímé přenosy. V letošním roce vám na našem webu nabídneme také zpravodajství přímo z místa.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..