MBMLB

MLB: Postseason začne soubojem Red Sox s Yankees

V zámořské Major League Baseball v noci z neděle na pondělí skončila základní část. Přitom před neděli hrozilo, že uvidíme ještě nějaké zápasy navyíc, protože v boji o Wild Card Americké ligy mohly skončil až 4 týmy se stejnou bilancí. Nakonec se tak nestalo.

Postup si nakonec vybojovali New York Yankees, kteří porazili vítěze Americké ligy Tampa Bay Rays 1-0, když vítězný doběh stáhl v poslední směně Aaron Judge. Také tým z Bostonu otáčel zápas ve svůj prospěch až v samotném závěru, když po pěti směnách prohrával 1-5. Nakonec Boston dokázal nejdříve vyrovnat a v deváté směně je poprvé v utkání poslal do vedení dvoubodovým homerunem Rafael Devers.

Naopak oči pro pláč zůstali fanouškům Toronta a Seattlu. Oba týmy před nedělními zápasy musely doufat v zaváhání Red Sox a Yankees a zároveň ve svých zápasech zvítězit. Blue Jays v zápase s Orioles potvrdili, že mají letos asi nejlepší útok v lize a zvítězili 12-4. Sezonu zakončili s klubovým rekordem v počtu homerunů (262) a ve druhé polovině soutěže měli nejlepší rotaci v lize. Torontu pravděpodobně nejvíc uškodilo, že ze začátku sezony nemohli hrát na svém domácím stadionu, ale kvůli restrikcím působili na Floridě.

Ještě větším překvapením byli letos Mariners, kteří jsou ve třetí sezoně přestavby týmu. Ten dokázal, že má obrovský potenciál a v dalších letech je s ním potřeba počítat. V neděli ale důležitý zápas proti Los Angeles Angels nezvládl a prohrál 3-7. Tým tak zakončil sezonu s bilanci 90 výher a 72 proher, což je nejlepší výsledek Mariners od roku 2001.

Vítězem Národní ligy Giants

Závěr základní části v Národní lize nebyl až tak dramatický, jak v Americké lize. Před neděli jsme totiž znali všechny postupující do postseason. Zbývalo ještě vyřešit poslední tajenku, a sice, kdo skončí první na prvním místě. O to se prali dva celky ze Západní divize. V lepší výchozí pozici byli hráči San Francisco Giants, kteří měli o jednu výhru více, než jejich rival a vítěz poslední Světové série Los Angeles Dodgers. Giants k prvnímu vítězství v NL od roku 2012 potřebovali v neděli porazit San Diego Padres. To se jim povedlo a výhrou 11-4 si zajistili výhodu domácího prostředí v celém playoff.

Los Angeles Dodgers skončili jednu výhru za Giants (106-56), s celkem druhou nejlepší bilancí v celé lize a nejlepší v historii klubu. Protože ale jejich divizi ovládli Giants, tak se musejí nejdříve vypořádat ve Wild Card Game se St. Louis Cardinals. V neděli však přišli o Maxe Muncyho, který je jedním z kandidátů na ocenění MVP v Národní lize. Ten se zranil po kolizi s Jacem Petersonem a přivodil si zranění lokte. Podle manažera Davea Robertse je dokonce nepravděpodobné, že by Max Muncy zasáhl do případné divizní série.

Letošní postseason MLB začíná již v úterý a její zápasy můžete sledovat také na O2 TV sport a Premier Sport.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..