MBOstatní

Playoff jihokorejské KBO začne netradičním zápasem

V pondělí 1. listopadu se rozehrají boje v playoff jihokorejské baseballové ligy KBO. V něm letos neuvidíme obhájce titulu NC Dinos. O den dříve se ale odehraje netradiční tiebreaker.

Neoficiálně playoff totiž začne již v neděli 31. října zápasem mezi KT Wiz a Samsung Lions. Oba celky totiž skončili základní část se stejnou bilancí 76-9-59 (v KBO se hraje i na remízy – poz. aut.). Nedělní duel tak rozhodne o tom, kdo bude na prvním místě a zajístí si přímý postup do Korean Series. Poražený si zahraje semifinále.

V historii KBO se tiebreaker o první místo po základní části hral pouze jednou. V sezoně 1986 si jej zahráli OB Bears a Haitai Tigers. Tehdy se ale hrálo na 2 vítězná utkání. Navíc byla základní část rozdělena do dvou polovin a vítěz každé poloviny postoupil přímo do Korean Series. Bears a Tigers však měli v druhé polovině sezony stejnou bilanci. Později KBO začalo uplatňovat místo tiebreakeru bilanci ze vzájemných zápasů v sezoně. Toto pravidlo bylo zrušeno v roce 2020.

NC Dinos titul neobhájí

Již nyní je jasné, že v letošním roce uvidíme střídání na mistrovském trůnu KBO. Baseballisté NC Dinos totiž skončili ve velmi vyrovnaném ročníku tři výhry od pátého místa. Obhájcům titulu uškodilo nezodpovědné chování čtyř opor, které kvůli porušení Covid protokolu dostali v polovině sezony trest na 70 zápasů. Tím pádem se na jejich služby klub nemohl spolehnout ve zbylé části soutěže a Dinos se propadli z postupových příček mimo první pětku.

V playoff nebude mít zastoupení ani klub SSG LAnders, který pod tímto názvem odehrál první sezonu v soutěži. Ještě týden před koncem základní části se Landers ocitli na pátém místě, ale závěrečný sprint měli lepší hráči Kiwoom Heroes.

Boj o titul tak začne wild card sérii mezi Heroes a Doosan Bears. Ten se hraje na 2 výhry, ale BEars jako lépe umístněný tým do série vstupují s vedením 1-0.

Vítěz wild card pak postoupí do série proti třetímu celku LG Twins. Ta se bude hrát také na dva vítězné duely. Na dvě výhry se bude letos hrát i semifinálová série. V minulých letech se hrála systémem best-of-five, ale letos kvůli nabitému kalendáře byla zkrácena.

Pouze finálová Korean Series se bude hrát tradičně na 4 výhry. I tady se ale dočkáme jedné novinky. Kvůli pozdnímu termínu (začne 14. listopadu) se bude celá série hrát na jediném krytém stadionu KBO v Gocheok Sky Dome v Soulu. Nejpozději 22. listopadu bychom měli znát letošního mistra.

Vedení KBO se ale domluvilo s místnímu úřady a pro zápasy playoff otevřou kapacity stadionů na maximum. Do ochozů však budou vpuštěni pouze fanoušci, kteří jsou plně očkováni proti nemoci Covid-19.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..